Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Mε το αριστερό φαίνεται να ξεκινά η  νέα κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα 120 ημέρες πριν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί  πιστοποιήσουν  οριστικά  το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα που θα αλλάξει καθοριστικά όπως λένε οι ειδικοί τους συσχετισμούς δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις.
Με ένα ψυχρό και κοφτό mail οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν από τους αρμόδιους υπουργούς την πτώχευση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας αλλά με την εξόχως τιμωρητική  πρόβλεψη οι εργαζόμενοι να απολυθούν χωρίς αποζημίωση. Αν δεν είναι ένας ακόμη επικοινωνιακός ελιγμός από τους εκατοντάδες που έχουν χρησιμοποιηθεί από την έλευση του μνημονίου με στόχο το πολιτικό σύστημα να ρίχνει το λαικό ανάθεμα για τα επώδυνα μέτρα στους «σκληρούς και κυνικούς» δανειστές, τότε όλα δείχνουν πως θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο και τρόπος για να πιεσθεί  έως το απροχώρητο η Ελληνική κοινωνία.  Με θυσίες πολλές φορές υπερβολικές για την κοινωνία και την οικονομία οι δανειστές πιέζουν το πολιτικό σύστημα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να θίξει επιτέλους  την πολιτική του πελατεία.

Είναι όμως ώρα για το πολιτικό σύστημα να αναζητήσει ένα δεύτερο πλάνο εάν για κάποιο λόγο τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως έχουν σχεδιαστεί αφενός και αφετέρου να ενημερώσουν  καλύτερα σε υψηλό επίπεδο τους εταίρους στο εξωτερικό πως σε όλες τις καταστάσεις υπάρχουν  όρια και πως η Ελληνική κοινωνία έχει προ πολλού ξεπεράσει τις φοροδοτικές και ψυχολογικές  αντοχές της.
Η επιμονή σε ένα απόλυτα σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα που πλέον δεν αποδίδει τα αναμενόμενα  δεν θα οδηγήσει πουθενά αλλού παρά μόνο σε πολιτικό ατύχημα. Οι Ολλανδικές επιδόσεις και οι αντιδράσεις  των πολιτών για τα μέτρα είναι ένα καλό μάθημα. Διαφορετικά οι βόρειοι θα δώσουν ένα αμάχητο επιχείρημα στα χέρια όσων μιλούν για πρόγραμμα  μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους με  κίνητρα που εμπλέκονται με έναν ιδιότυπο ρατσισμό και τιμωρία. Στις επερχόμενες Γερμανικές εκλογές δεν κρίνεται η τύχη της Ελλάδας αλλά η τύχη της Ευρώπης  αρκεί να γίνει κατανοητό από όλους. Και το πρωτογενές πλεόνασμα  να μην αποτελεί αντίστοιχη ιστορία με τα κουδούνια του Χότζα στα άλογα όταν το πλοίο ξέμεινε από τροφές…              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου