Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Φτιάχνουν κόμματα μέσα στα κόμματα

TOY ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Αντιμέτωπο με μια επανάσταση εκ των έσω βρίσκεται το πολιτικό σύστημα όπως αυτό έχει μετασχηματιστεί μετά την ορμητική έλευση της κρίσης και του μνημονίου. Την τελευταία πενταετία οι παραδοσιακές  συνιστώσες των κομμάτων μεταμορφώθηκαν  σε «τάσεις- κόμματα» μέσα στο κόμμα. Η μαζική αποχώρηση στελεχών από τα άλλοτε κόμματα εξουσίας και η διάχυση τους σε μικρότερα όσο και η ανάγκη ενίσχυσης του κυβερνητικού σχηματισμού από έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη με απήχηση δημιούργησαν αυτό το παράξενο πολιτικό φαινόμενο που προκαλεί σχεδόν καθημερινά νευρική κρίση στις ηγεσίες.  H δημιουργία «τάσεων –κομμάτων» έχει πάρει τη μορφή επιδημίας και αφορά  όλους τους κομματικούς σχηματισμούς  καθώς προκαλούνται πολιτικοί  τριγμοί που δεν περνούν απαρατήρητοι ούτε από το εξωτερικό -σχετικά με την πολιτική σταθερότητα -αλλά ούτε από τους κομματικούς εκλογομάγειρους  που προετοιμάζουν  τις  στρατηγικές για τις επερχόμενες εκλογές του 2014,(Ευρωεκλογές, Αυτοδιοικητικές και μάλλον Εθνικές). Τα «κόμματα» εντός των κομμάτων συχνά προκαλούν πολιτικούς ή επικοινωνιακούς κλυδωνισμούς φουντώνοντας  καταλυτικά  την πολιτική ρευστότητα σε μια κρίσιμη περίοδο και αναγκάζοντας τα τμήματα πολιτικού σχεδιασμού των κομμάτων να ετοιμάζουν  αναλύσεις  και σχέδια επί χάρτου σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις όποιες εξελίξεις αλλά και άσκοπους συναγερμούς.
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης  και του απίστευτου μπερδέματος είναι πως πριν λίγους μήνες η επικαιρότητα μονοπωλούνταν από πληροφορίες για ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν καθοδόν για το κυβερνητικό σχήμα και τη Νέα Δημοκρατία. Μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση όμως  φούντωσαν τα δημοσιεύματα για αποχωρήσεις από το κόμμα της άλλοτε κυβερνώσας Αριστεράς αλλά και για μαζικές επιστροφές από μικρότερα κόμματα προς την συρρικνωμένη αλλά πιο σταθερή  πλέον κυβερνητική πλειοψηφία. Παράλληλα στο ΣΥΡΙΖΑ   η οργάνωση  σε τάση των στελεχών που ήρθαν  από το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε έντονη δυσφορία στα παραδοσιακά μέλη της Κουμουνδούρου και τριγμούς στην προσπάθεια κομματικής  ομογενοποίησης που επιχειρεί η ηγεσία. Παράλληλα  εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως τους πασοκογενείς ακολουθούν ακόμη δύο ομάδες στελεχών με πράσινο παρελθόν όπως οι σοσιαλιστές της Λ. Κατσέλη ή άλλα στελέχη όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου . Επίσης η ομάδα των πρώην πράσινων συνδικαλιστών οι οποίοι στο συνέδριο έκαναν δυναμική εμφάνιση με πρωταγωνιστές τους Νίκο Φωτόπουλο και Παναγιώτη Καλφαγιάννη πρόεδρο της ΠΡΟΣΠΕΡΤ.
Πολιτικοί αναλυτές  εκτιμούν πως το φαινόμενο τώρα αποκαλύπτεται και πως η συνολική εικόνα θα φανεί λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές  με μόνο κριτήριο την επιβίωση του πολιτικού προσωπικού. 
            
Όταν «πρασινίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ
Κομβικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ -οποίος υποδέχεται συνεχώς πολιτικούς «πρόσφυγες» από το ΠΑΣΟΚ- παίζει πλέον παρά την διάλυση των συνιστωσών, η τάση των Πασοκογενών. Ποιοι την αποτελούν; Πρόκειται για τους Αλέξη Μητρόπουλο, Σοφία Σακοράφα, Αντώνη Κοτσακά, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Κώστα Χρυσόγονο, και Δημήτρη Τσουκαλά. Η ανάγκη για την σύμπηξη αυτή της νέας κίνησης εντός του νέου ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε απολύτως απαραίτητη μετά τα απογοητευτικά οργανωτικά αποτελέσματα στο πρόσφατο συνέδριο όπου βουλευτές όπως ο Δημήτρης Τσουκαλάς ή Σοφία Σακοράφα έμειναν εκτός των οργάνων ενώ δεν ήταν ούτε καν σύνεδροι. Μάλιστα μόνο ο Αλέξης Μητρόπουλος εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.  Την ίδια ώρα η εγγραφή στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου δεκάδων πολιτικών φίλων του Γιάννη Μιχελογιαννάκη προκάλεσε σημαντική ενόχληση  που έφτασε μέχρι τα γραφεία της Κουμουνδούρου σε σημείο κάποιοι να μιλούν για τοπική οργάνωση Μιχελογιαννάκη. Ενόχληση που συχνά-πυκνά εμφανίζεται και από παραδοσιακά στελέχη που δεν θέλουν στο νέο σχήμα «φθαρμένα υλικά από το ΠΑΣΟΚ», απαντώντας έτσι στα επιχειρήματα της νέας ισχυρής τάσης ότι «εμείς φέρνουμε στο κόμμα χιλιάδες ψηφοφόρους και δικαιούμαστε άλλης αντιμετώπισης».
          
Στη ΔΗΜΑΡ η κατάσταση είναι ακόμη πιο προβληματική καθώς εντός του κόμματος υπάρχουν δύο στρατόπεδα  με διαφορετικές απόψεις που προκαλούν πονοκέφαλο στον Φώτη Κουβέλη. Η τάση ΠΑΣΟΚ  που μπορεί να μην έχει ακόμη οργανωτική συγκρότηση όμως τις τελευταίες εβδομάδες -με δηλώσεις, άρθρα και αντιδράσεις στελεχών σχετικά με την επανασύσταση  της κεντροαριστεράς- δείχνει να  δημιουργείται ένας νέος πόλος. Οι απόψεις για τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα  και ενόψει των επερχόμενων καταλυτικών  εκλογών  συσπειρώνει σε παρόμοιες αν όχι κοινές θέσεις, τους Βασίλη Οικονόμου, Νίκο Μπίστη, Γρηγόρη Ψαριανό  αλλά και τους εκσυγχρονιστές  Σταύρο Λιβαδά και Γεράσιμο Γεωργάτο. Αίσθηση προκαλεί  πάντως το γεγονός πως σε διαδικασία αυξανόμενης πίεσης προς την ηγεσία και σταδιακής προσέγγισης προς την προηγούμενη ομάδα βρίσκονται  ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης όσο  και ο εκπρόσωπος τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος.  Προσεγγίζουν την ΔΗΜΑΡ οι πρώην ΠΑΣΟΚ  Γιάννος Τσαμουργκέλης και Ηλίας Κικίλιας.      
 Σε αποκλίνουσα πορεία βρίσκεται  μια άλλη ομάδα βουλευτών που από τις εσωκομματικές τοποθετήσεις τους φαίνεται να τάσσεται υπέρ της σταδιακής  προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίλεκτα μέλη  της είναι οι Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Ασημίνα Ξυροτήρη, Μαρία Γιαννακάκη.   
Στο ΠΑΣΟΚ οι συνεχείς απώλειες στελεχών έχουν περιορίσει αισθητά το στρατόπεδο των προσώπων που θα ήθελαν μια σταδιακή προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η προβολή ζητημάτων με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα όπως οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν δημιουργήσει μια άτυπη τάση  και βουλευτές με ρητορική ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια και αντιμετωπίζουν καθημερινά την πίεση των ψηφοφόρων τους. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι Θεωδόρα Τζάγκρη, Αντζελα Γκερέκου, Μιχάλης Κασσής. Δομημένη άποψη για μια διαδικασία προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα  φαίνεται να έχει ο Κώστας Σκανδαλίδης  ενώ με τις απόψεις του συμφωνούν και οι Γιάννης Κουτσούκος , Φώφη Γεννηματά. Αίσθηση προκάλεσε και η αντίστοιχη τοποθέτηση  του Δημήτρη Ρέππα στο επιστημονικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.       
Παράλληλα στη Νέα Δημοκρατία οι προερχόμενοι από τον ΛΑ.Ο.Σ  βουλευτές   Μάκης Βορίδης ,Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο πρώην βουλευτής  θανάσης Πλεύρης  φαίνεται να έχουν διαφοροποιήσει ελαφρά την ρητορική τους δημιουργώντας μια νέα τάση που θυμίζει έντονα τη λαική δεξιά παλιότερων περιόδων  και η οποία συζητείται έντονα στο εσωτερικό του κόμματος.

Ετοιμοι προς μετακόμιση στη γαλάζια πολυκατοικία

Στους Ανεξάρτητους Ελληνες το φαινόμενο των αποχωρήσεων βουλευτών ή κορυφαίων στελεχών  δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλωστε στο εσωτερικό του κόμματος συνυπάρχουν  διαφορετικές πολιτικές  απόψεις που συχνά  συγκρούονται και δημοσίως. Η αποχώρηση πριν λίγους μήνες  των στελεχών που δημιούργησαν τη Νέα Μέρα δεν έχει ακόμη ξεχαστεί ούτε και  βέβαια και η προσέγγιση του Κώστα Μαρκόπουλου με το κυβερνητικό στρατόπεδο.  Ηδη στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων χαρακτηρίζουν με μια ισχυρή δόση χιούμορ το Νότη Μαριά ως «εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ» στους Ανεξάρτητους Ελληνες αντιδρώντας στις συνεχείς παραινέσεις του για σύμπηξη αντιμνημονιακού μετώπου παρά τις αντικρουόμενες θέσεις για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με το ΣΥΡΙΖΑ . Την ίδια ώρα άλλα στελέχη μιλούν για την κυβερνητική τάση σχολιάζοντας φήμες που δημοσιεύονται καθημερινά και φέρνουν πρόσωπα όπως ο Τέρενς Κουίκ, η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά ,ο Γιώργος Νταυρής και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη να είναι έτοιμοι να αλλάξουν στρατόπεδο και να μετακομίσουν στην Νέα Δημοκρατία είτε για λόγους πολιτικής επιβίωσης είτε απλά γιατί δεν υπάρχει διέξοδος συννενόησης στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων .  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου