Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

EΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Ο ΤΡΙΤΟΣ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά πολιτικά  brand name της χώρας. Πανίσχυρο διαβατήριο  εισόδου  στο  χώρο της πολιτικής. Στις  εκλογές του 2012 μετείχε συμβολικά στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου των Σερρών, τώρα όμως φαίνεται πως έφτασε  η ώρα της δυναμικής ενασχόλησης στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όλα δείχνουν πως ο  Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα θα είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές. Νέος ( γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1974) επικοινωνιακός, ετοιμόλογος και έμπειρος επιχειρηματίας  ο Κώστας  Καραμανλής, έχει σπουδάσει Οικονομικά και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Χάμιλτον και στο Tufts, ενώ πριν από την ενασχόλησή του με τη οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία εργάστηκε στη Βρετανία σε επενδυτική τράπεζα.
Ο ίδιος συναισθάνεται την βαριά οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε ο ιδρυτής της ΝΔ και παρά τον προβληματισμό που τον διακρίνει για την επαναλαμβανόμενη κριτική περί νεποτισμού και γόνων πολιτικών οικογενειών που μπαίνουν «επαγγελματικά»  στην πολιτική, συχνά τονίζει προς τους συνομιλητές του « Δημοκρατία έχουμε και τελικά ο κόσμος αποφασίζει. Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις ίδιες».

Ο τίτλος «Κώστας Καραμανλής ο τρίτος» τον διασκεδάζει αν και τον αφήνει λίγο αδιάφορο καθώς θεωρεί πως είναι η ώρα προσφοράς και γιατί όχι, αλλαγής νοοτροπίας σε Αγγλοσαξονικά πρότυπα  ώστε οι πολιτικοί και στην Ελλάδα να μπορούν να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα ικανότεροι και πιο έμπειροι μετά από την  θητεία τους σε δημόσια αξιώματα χωρίς να τους ακολουθεί η ταμπέλα του διεφθαρμένου, του ανίκανου ή του παιδιού του κομματικού σωλήνα.
Τους τελευταίους μήνες παράλληλα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες έχει πυκνώσει τις συναντήσεις του με κομματικά στελέχη, κοινωνικές ομάδες  αλλά  και  νέους πολιτικοποιημένους ανθρώπους. Συζητούν για την πορεία της κρίσης, τις επιπτώσεις και τις λύσεις που πρέπει να αναζητήσει η χώρα. Συχνά τον καλούν να εξηγήσει και τις πολιτικές επιπτώσεις που επέφερε το μνημόνιο. Ο ίδιος παραδέχεται ότι το επίπεδο του κοινοβουλίου είναι χαμηλότερο απ’ ότι παλιότερα και χαρακτηρίζει τη βουλή με όσα ευτράπελα γίνονται «παιδική χαρά». Το φαινόμενο  Χρυσή Αυγή τον απασχολεί έντονα και πολλές φορές αποτελεί το κύριο θέμα στις συζητήσεις. Οι απαντήσεις του δείχνουν  πως  υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο η Χρυσή Αυγή να διπλασιάσει τα ποσοστά της αν οι ευρωεκλογές προηγηθούν των εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με τους ακροατές του  «αιτία της μεγάλης αποδοχής  του συγκεκριμένου κόμματος είναι η ιδεολογική επικράτηση της Αριστεράς που νομιμοποίησε την πολιτική βία, η υιοθέτηση πρακτικών τύπου Χαμάς με δήθεν κοινωνικές δράσεις όσο και ο λανθασμένος τρόπος επικοινωνιακής αντιμετώπισης από τα υπόλοιπα κόμματα με αφορισμούς και χαρακτηρισμούς  όπως φασίστες και νεοναζί ».
 Σε πρόσφατη συνάντηση άκουσε έκπληκτος νεαρό να του επισημαίνει « Τι με νοιάζει που ο Μιχαλολιάκος είχε γράψει το ‘82 ένα άρθρο  για τον Χίτλερ; Εγώ δεν είχα καν γεννηθεί. »
 Κατά τον Κώστα Καραμανλή τον νεώτερο, ορθότερος τρόπος αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής είναι να ζητηθούν οι εναλλακτικές προτάσεις της  εξόδου από την κρίση διαφορετικά θα επικρατεί  πάντα το επιχείρημα αν «εγώ είμαι φασίστας εσύ είσαι απατεώνας» που μεταβάλλει τη Χ.Α. σε αντισυστημική δύναμη. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι είναι δύσκολο να τραβήξεις γραμμή με τα άκρα ειδικά σε αδικήματα γνώμης.«  Ποια η διαφορά Παναγούλη που λέει εντός της βουλής θα σας κρεμάσουμε όλους από αυτά που λέει η Χρυσή Αυγή.  Το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλη -που ήταν ακραία και καταδικαστέα πράξη βίας-  έχει πολύ μεγάλη διαφορά  από το ξέσπασμα  του Τατσόπουλου στον Σταυρίδη; επισήμανε στην ίδια συζήτηση.
Σε επιτελική θέση σε δύο ναυτιλιακές οικογενειακές επιχειρήσεις κατέχει θέση insider στην Ελληνική οικονομία. Σε συνομιλίες με συνεργάτες του  εμφανίζεται αισιόδοξος  και αρκετές φορές τον  ακούν να επισημαίνει πως «αν δημιουργηθεί πλεόνασμα, μερικά πράγματα πάρουν το δρόμο τους και βασικά αλλάξει η στάση των ευρωπαίων τότε ίσως υπάρξει η δυνατότητα να βρεθεί οριστική λύση.» Επισημαίνει πάντως ότι «κοινωνικά τα πράγματα είναι δύσκολα παρά την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση η οποία έχει δυσκολότερο έργο από ότι οι άλλες κυβερνήσεις του νότου καθώς η Ελληνική κρατική μηχανή υπολειτουργεί».  Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια  σωστή κίνηση σε επίπεδο συμβολισμού για τον Κώστα Καραμανλή αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε δημιούργησε πολλά προβλήματα. Για την κυβέρνηση που προσπαθεί να  κάνει πράγματα που δεν έγιναν σε 40 χρόνια βλέπει κάποια λάθη και αστοχίες αλλά επισημαίνει πως  «ακόμη και αυτοί που  έβλεπαν τον Σαμαρά  κριτικά τους έχει εκπλήξει ευχάριστα». Στις κουβέντες που ανοίγει για το μέλλον του πολιτικού συστήματος δεν δείχνει θετικός  για αλλαγές στο όνομα και τα σύμβολα της ΝΔ καθώς πιστεύει πως συχνά σε τέτοιες  ενέργειες περισσεύει ο επικοινωνιακός χαρακτήρας από την ουσία.  




  Και η ΝΔ εκπασοκίστηκε..
 Ο Κώστας Καραμανλής δεν κρύβει τα λόγια του όταν μιλά για τις ευθύνες των κυβερνήσεων  ΠΑΣΟΚ στις οποίες καταλογίζει μεγάλο μερίδιο ευθύνης  καθώς «διπλασίασαν τη δεκαετία του ’80 τους δημόσιους υπαλλήλους  αποκτώντας  κρατικοδίαιτο DNA. Το μεγάλο λάθος έγινε το 2010 όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου αντί για μείωση του δημοσίου προτίμησε τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων»  Τι κατάφερε;  Να  οδηγήσει τους δημόσιους υπαλλήλους να αφήσουν τα στυλό κάτω εκμυστηρεύθηκε πρόσφατα σε δημοσιογραφική παρέα. 
Στην ίδια συνάντηση σε στιγμές σοβαρής αυτοκριτικής τόνισε  «πως και η ΝΔ εκπασοκίστηκε. Ακολούθησε πρακτικές που ήταν εναντίον του πολιτικού DNA του κόμματος». Αλλά δυστυχώς  όπως επισήμανε «Αυτή ήταν η κοινωνία. Πολλοί κατηγορούν το Καραμανλή γιατί δεν πήρε μέτρα. Το 2009 όταν ερχόταν η κρίση κάλεσε τον κόσμο και τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων  και να πάρουν μέτρα. Στις εκλογές, ο λαός αποφάσισε και έβγαλε κάποιον με δέκα μονάδες διαφορά οποίος έλεγε λεφτά υπάρχουν και πράσινη ανάπτυξη. Δεν έχει ευθύνες και ο λαός;».
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου