Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΥ-ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ανδρέας Παπαμιμίκος –Νίκος Ανδρουλάκης. Γεννημένοι μία χρονιά πριν την δεκαετία του ’80 ανέλαβαν πρόσφατα  τη «ηλεκτρική» καρέκλα του γραμματέα των κομμάτων που ανήκουν με μοναδικό στόχο να  επαναφέρουν στη ζωή τον ημιθανή μηχανισμό  των κομμάτων εξουσίας . Το αίτημα της ανανέωσης φαντάζει πιο επίκαιρο παρά ποτέ εν μέσω γενικής αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος. Οι διαδρομές τους παράλληλες αν και σε διαφορετικά  κομματικά μετερίζια. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος σπούδασε  Νομικά, διεθνείς σχέσεις και επικοινωνία. Πολύ γρήγορα από γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας έγινε ο πρώτος εκλεγμένος από τη βάση πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης  σπούδασε πολιτικός μηχανικός και είναι υποψήφιος διδάκτορας  Φιλοσοφίας  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από γραμματέας της ΠΑΣΠ Ξάνθης το 1999 στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρώτευσε στην ψηφοφορία για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής η οποία  λίγες ημέρες αργότερα τον εξέλεξε γραμματέα.

Οι πρώτες αυτοψίες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν αποκαρδιωτικές. Οι κομματικές οργανώσεις είχαν από καιρό χάσει τον ιδεολογικό τους χαρακτήρα και είχαν αποκτήσει καθαρά πελατειακού τύπου χαρακτηριστικά. Με πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν ξεπερασθεί από την πραγματικότητα το άνοιγμα στη νέα γενιά και η αλλαγή νοοτροπίας ήταν μια αδήριτη ανάγκη.
Στη Νέα Δημοκρατία ο Ανδρέας Παπαμιμίκος προσανατολίζεται στην αλλαγή  του κομματικού οργανογράμματος με έμφαση στην αποτελεσματικότητα και όχι στις   στελεχιακές ισορροπίες. Στόχος είναι  η δουλειά στο κόμμα να πάψει να αποτελεί μια δραστηριότητα- πάρεργο αλλά να αποκτήσει ένα νέο μοντέλο λειτουργικής ανασυγκρότησης με έμφαση στην παραγωγή πολιτικής. Παράλληλα η επικοινωνία να αποκτήσει βάθος και ουσία από ανθρώπους που γνωρίζουν ή εξειδικεύονται στο αντικείμενο.
Στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης βρήκε το κόμμα σε οργανωτική κατάρρευση καθώς τα μεσαία στελέχη βρίσκονταν σε μια μόνιμη φάση προβληματισμού για το μέλλον ενώ πολλοί από τους κορυφαίους εγκατέλειπαν το πληγωμένο σκάφος. Στόχος της επιτελικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι το επαναλανσάρισμα του κόμματος μέσω ενός διαφορετικού  επιστημονικού συνεδρίου με αφορμή την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη. Με ομιλίες των τριών τελευταίων αρχηγών του και του ιστορικού γραμματέα Κώστα Σκανδαλίδη  το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την τελευταία ευκαιρία ανάκαμψης.
Όμως οι κομματικές «εγχειρήσεις» και στα δύο κόμματα δεν είναι αναίμακτες οι πρώτες φωνές όσων θίγονται λένε  για παιδιά του κομματικού σωλήνα και επιστήμη «ελέγχου των κουκιών». Τι απαντούν οι γραμματείς; Υπάρχουν και αυτά όταν προσπαθείς να μεταβάλεις το δυσκίνητο πελατειακό μηχανισμό σε ομάδα παραγωγής πολιτικής.    


Ανδρέας Παπαμιμίκος: Πήρε «σκούπα και φαράσι»
 Στη Νέα Δημοκρατία ο 34χρονος γραμματέας  υλοποιεί με πάθος αυτό που ζητούσαν οι ψηφοφόροι από τον Γιώργο Παπανδρέου. «Να τα αλλάξει όλα». Τα πρώτα δείγματα γραφής μοιάζουν ενθαρρυντικά. Με μαγιά την πετυχημένη οργανωτική συνταγή που ακολούθησε στην ΟΝΝΕΔ σχεδιάζει το νέο οργανόγραμμα. Από τις 23 γραμματείες και τους πολυπληθείς αξιωματούχους θα μείνει μόνο ένας στενός πυρήνας που δεν θα εμπεριέχει βουλευτές  και δεν θα ξεπερνά τα δέκα πρόσωπα σε αντίστοιχους τομείς .
Περιφερειακά η αναδιάταξη θα περιορισθεί σε τρία επίπεδα ( περιφέρεια, νομός δήμος) με μια τοπική οργάνωση ανά Καλλικρατικό δήμο. Στόχος είναι η σύνδεση της οργάνωσης με κοινωνικά δίκτυα και δράσεις αλληλεγγύης πάνω σε ολοκληρωμένα project και με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών.
Φιλόδοξο στοίχημα είναι και οι αλλαγές στην επικοινωνία. Θα προκριθούν καμπάνιες με θετικό μήνυμα για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων όπως έγινε πρόσφατα με την μείωση του ΦΠΑ. Θα δημιουργηθεί επίσης επαγγελματική ομάδα επικοινωνίας που θα δώσει τη μάχη  της ενημέρωσης στο διαδίκτυο ενώ θα δημιουργηθεί και διαδικτυακό ραδιόφωνο. Ζητούμενο για τον νέο γραμματέα η παρουσία μιας ομάδας που  τα μέλη της με τη  συμμετοχή τους στις ενημερωτικές εκπομπές θα λειτουργούν ως αμφίπλευροι επικοινωνιακοί πυρήνες της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Οι πρωτοβουλίες Παπαμιμίκου θα κριθούν μέσα στο 2014, τότε οι ομάδες εργασίας  θα πρέπει να εφαρμόσουν στην πράξη τις ατζέντες. Αν η ανανέωση της εικόνας του  κόμματος σε πρόσωπα και επιχειρήματα λειτουργήσει θα φανεί στις κάλπες «εκεί όπου κρίνονται όλα» όπως έλεγε και ένας παλιός κομματικός της Ρηγίλλης. 
              
  Νίκος Ανδρουλάκης: Η καρδιά του ΠΑΣΟΚ χτυπά ακόμα  
Η επιχείρηση ανάταξης του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες θύμιζε σε όσους συνεργάσθηκαν με τον νέο γραμματέα με εγχείρηση αποκατάστασης καρδιοπαθούς στο τελευταίο στάδιο.
Στόχος ήταν να υπάρξει οργανωτικός και κομματικός ιστός μετά από αρκετό καιρό. Μήνες αργότερα μετά από ατελείωτη οργανωτική δουλειά  η κατάσταση δείχνει κάπως καλύτερη. «Υπάρχει σκελετός πλέον και ακούμε έστω ένα αδύνατο καρδιακό κτύπο» τονίζει σε  κομματικά στελέχη ο Νίκος Ανδρουλάκης σε κάθε ευκαιρία. Η εικόνα φαίνεται αργά αλλά σταθερά να αλλάζει. Από τους 53 γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών οι 40 είναι νέα πρόσωπα και οι 25 κάτω των 35 ετών. «Οι περισσότεροι δεν είχαν γεννηθεί όταν ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου» επισημαίνει με νόημα στέλεχος με πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση ανανέωσης.       
Στόχος της νέας κομματικής οργάνωσης είναι να λειτουργήσει ως ιμάντας μεταξύ της βάσης και της κυβέρνησης με κύρια επιδίωξη την κοινωνική δικαιοσύνη στο επώδυνο εξορθολογισμό.  Σε αυτό στοχεύουν οι πυκνές παρεμβάσεις των στελεχών του κόμματος προς τα κυβερνητικά στελέχη.
Παράλληλα ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να ενστερνίζεται πλήρως το παλιό σύνθημα του πρώην πρωθυπουργού  και πατριώτη του Κώστα Μητσοτάκη, « Νέα πρόσωπα –Νέες ιδέες». Εκτιμά πως μοναδική διέξοδος για το ΠΑΣΟΚ του 2013 είναι «η στροφή στην πολιτική με νέα πρόσωπα και ιδέες καθώς η επικοινωνία δεν φτάνει». Ο νέος γραμματέας ενστερνίζεται απολύτως όσους ζητούν την πλήρη απομάκρυνση του κόμματος από πελατειακές λογικές  και επικέντρωση στον ανακαθορισμό των ιδεολογικών του αρχών αλλά στους τρόπους εφαρμογής των νέων πολιτικών.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου