Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ξαφνική μπόρα στην Ιπποκράτους.



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

Μαριλένα Κοππά –Συλβάνα Ράπτη. Τα τελευταία χρόνια είχαν παράλληλες πολιτικές πορείες  με κατάληξη την ευρωβουλή αλλά με διαφορετικά πολιτικά οχήματα και προσδοκίες. Δυναμικές γυναίκες και αξιόλογα στελέχη ξεχώρισαν σταδιακά και δημιούργησαν την δική τους δυναμική στην ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ. 

 Η Μαριλένα Κοππά μέχρι την Τετάρτη επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ξαφνικά στο κέντρο μιας εσωκομματικής καταιγίδας  που ουσιαστικά δεν αφορούσε την ίδια αλλά την υφέρπουσα κόντρα των Βενιζελικών με τα στελέχη τα οποία διατηρούν  ακόμη θερμές πολιτικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Η εντυπωσιακή είσοδος του πρώην προέδρου Γιώργου Παπανδρέου με επευφημίες στο χώρο του συνεδρίου την ώρα της ομιλίας του Παύλου Γερουλάνου  ξάφνιασε την νυν ηγετική ομάδα που περίμενε σαφώς να επιλεγούν χαμηλότεροι τόνοι. Σίγουρα δεν θα επιθυμούσαν αποδοκιμασίες κατά του πρώην προέδρου του κόμματος που θα άλλαζε το χαραχτήρα του συνεδρίου αλλά αιφνιδιάστηκαν από τις αντιδράσεις των παρισταμένων που πυροδότησαν στον κομματικό πυρήνα  ότι υπάρχει μια αιωρούμενη διάθεση  επιστροφής του Παπανδρέου όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.      

Τη περασμένη Τετάρτη λίγες ώρες μετά το 9ο συνέδριο του κινήματος και τον αποκλεισμό των ευρωβουλευτών από την κεντρική επιτροπή η Μαριλένα Κοππά εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη τακτική μείωνε πολιτικά τους ευρωβουλευτές  έστελνε το μήνυμα  στον Ευάγγελο Βενιζέλο.  « Κύριε Πρόεδρε, υπερασπιζόμενη  τη σκληρή δουλειά των ευρωβουλευτών που γίνεται καθημερινά και σε πολλαπλά επίπεδα καθώς και για λόγους αρχής, προσωπικής και πολιτικής ευθιξίας, παραιτούμαι από τη θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η  προεδρική απάντηση ήταν  άμεση και σε επιθετικό τόνο.
    «Αγαπητή Μαριλένα,
σου στέλνω κλειστό το φάκελο που έλαβα σήμερα με αποστολέα εσένα, γιατί πριν τον παραλάβω και πριν διαβάσω το περιεχόμενό του, αυτό είχε δημοσιευτεί σε διάφορα ιστολόγια. Αποδέχομαι την παραίτηση σου, παρότι αυτή θα έπρεπε να υποβληθεί σε προσωπική μας συνάντηση και να συνοδεύεται από απολογισμό του έως τώρα συντονισμού της δράσης των ευρωβουλευτών».  Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τα κύρια σημεία της επιστολής της κ. Κοππά δημοσιεύτηκαν αρχικά σε ιστοσελίδα που ανήκει στον σύζυγο της γεγονός που ενόχλησε αρκετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ: ΜΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
 Ποιό όμως ήταν το παρασκήνιο της αντιπαράθεσης ; «Με υπονομεύουν, δεν τους θέλω» φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους συνεργάτες του.  Από τους οκτώ ευρωβουλευτές οι επτά  απέφυγαν να είναι υποψήφιοι με σταυρό, με μόνη εξαίρεση τη Συλβάνα Ράπτη σύζυγο του Γιάννη Δατσέρη,  στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου που μόλις τον Νοέμβριο παραιτήθηκε από υπεύθυνος επικοινωνίας καθώς οι απόψεις του ότι «το ΠΑΣΟΚ υπήρξε φούσκα της μεταπολίτευσης» προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις.
Η Συλβάνα Ράπτη με σπουδές στα οικονομικά έκανε μεγάλη δημοσιογραφική καριέρα στα Νέα όσο την κρατική τηλεόραση. Εκλέχθηκε βουλευτής   Α Αθήνας το 2004 και το 2007 και στις ευρωεκλογές του 2009 βρέθηκε στη δεύτερη θέση του ευρώ-ψηφοδελτίου. Οι κακές γλώσσες της Ιπποκράτους  λένε πως στο συνέδριο ήταν η μόνη από τους ευρωβουλευτές  που γνώριζε αρμοδίως πως δεν θα συμπεριλαμβανόταν στα θεσμικά μέλη της Κ.Ε. με το επιχείρημα πως η ομάδα των 8 βουλευτών δεν είχε εκλεγεί αλλά ορισθεί με λίστα από τον προηγούμενο  πρόεδρο.  Στο συνέδριο οι «στρατηγοί»  έχοντας εισπράξει το κλίμα που επικρατούσε στα ηγετικά κλιμάκια δεν έδωσαν τον αναγκαίο χρόνο για να υπάρξει ρύθμιση για τις υποψηφιότητες των ευρωβουλευτών καθώς όλα έγιναν μέσα σε τρεις ώρες.
Τακτική που όμως δεν έφερε μόνο την αντίδραση της κ. Κοππά αλλά και του Θεόδωρου Πάγκαλου «Υπάρχει μια μικροπρέπεια και εσωστρέφεια που δεν δικαιολογείται από το γεγονός που έχει προκύψει. Πραγματικά, στην Κ.Ε. έχει εκλεγεί η σάρα και η μάρα. Θα έπρεπε να υπάρχει χώρος και για τους ευρωβουλευτές. Κάποιοι έκαναν εκεί την κλασική δουλειά που γίνεται στα μικρά κόμματα. Το «όλον» ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου είναι μικρό κόμμα»





ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΠΠΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΥΣ

Επίκουρη Καθηγήτρια Βαλκανικής Πολιτικής στο τμήμα  Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου εργάσθηκε για χρόνια  ως ειδική σύμβουλος για θέματα Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων στο Υπουργείο Εξωτερικών κοντά  στους  Γιώργο Παπανδρέου Γιώργο Ρωμαίο και  Χρήστο Ροζάκη. Αργότερα διετέλεσε εξωτερικός συνεργάτης  του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Αναπτυξιακών και Στρατηγικών Μελετών - Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΣΤΑΜΕ).   Συνεπώς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η προώθηση της από τον Γιώργο Παπανδρέου στην ευρωβουλή το 2007. Στη δεύτερη θητεία   μετά την παραίτηση αρχικά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια με την αποχώρηση του Σταύρου Λαμπρινίδη για το υπουργείο εξωτερικών ανέλαβε επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κινήματος. Παντρεμένη με το δημοσιογράφο Νίκο Φελέκη άλλοτε  διευθυντή  της εφημερίδας Επενδυτής γνωρίζει άριστα τα παιγνίδια επικοινωνίας αλλά και των εσωκομματικών συσχετισμών.
Το κλίμα είχε βαρύνει ακόμη περισσότερο  από μια τοποθέτηση της κ. Κοππά λίγο πριν το συνέδριο μιλώντας για το αίτημα της Σοσιαλδημοκρατίας. « Η δυσπιστία στο πολιτικό προσωπικό, η ανάγκη ανανέωσης με ουσιαστικούς και όχι αποκλειστικά ηλικιακούς όρους οδηγεί στο να μην μπορεί να εισακουστεί μια θέση, όσο σωστή και να είναι αν ταυτίζεται με ότι και όποιους οι πολίτες έχουν απορρίψει». Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές η κ. Κοππά έβαζε ζητήματα τόσο για την πολιτική τακτική που ακολουθούσε  η ηγετική ομάδα υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο  όσο και οι κινήσεις που γίνονται εσωκομματικά με στόχο τον πλήρη έλεγχο των οργάνων. Τότε ήταν που το ψιλόβροχο των προσωπικών επιφυλάξεων έγινε εσωκομματική μπόρα που ξέσπασε την ώρα του συνεδρίου.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου