Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΣΧΟΛΗ ΓΑΜΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ



ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ


Πως θα σώσω το γάμο μου; Τι πρέπει να προσφέρω στον σύντροφό μου; Πως να διατηρήσω τον έρωτα και την αγάπη στη σχέση μου; Ποιός είναι ο σωστός σύντροφος; Πως να αντιμετωπίσω την απιστία; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα προσπαθεί να δώσει απαντήσεις η Σχολή Γάμου, που δημιούργησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, με στόχους τη στήριξη του γάμου, την αποτροπή των διαζυγίων και την παροχή συμβουλών σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η ανατροφή των παιδιών. Η 'φοίτηση' στη Σχολή είναι δωρεάν, τα μαθήματα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και οι τελειόφοιτοι παίρνουν πτυχίο ...στην αγάπη.


Η Σχολή Γάμου λειτούργησε για πρώτη φορά το 2010. Το εγχείρημα πέτυχε και η απήχηση που είχε στην τοπική κοινωνία ήταν τεράστια. Ωστόσο, λόγω φόρτου εργασίας και προσωπικών υποχρεώσεων του δασκάλου και πνευματικού της Σχολής, πατέρα Γεώργιου Βασιλειάδη, η Σχολή διέκοψε την λειτουργία της για αρκετούς μήνες μέσα στο 2012. Φέτος, μετά από επιθυμία πολλών ζευγαριών, η Σχολή Γάμου επαναλειτουργεί για δεύτερη χρονιά. Πρόκειται για μια πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, πρωτοβουλία, αφού είναι η πρώτη φορά που Μητρόπολη συστηματοποιεί την ποιμαντική της για τον γάμο, μέσα από μια σειρά εβδομαδιαίων συναντήσεων. " Η ιδέα ανήκει στο
Δεσπότη. Η όλη αίσθηση ζωής και η παρουσία του στα δρώμενα του βίου μας, η αγάπη του για τους νέους, οι διαρκείς συζητήσεις του με τα ζευγάρια και το άκουσμα των προβλημάτων τους, τον έφερε στο σημείο να φροντίσει για τη δημιουργία ενός μόνιμου και αποτελεσματικού φορέα και χώρου. Κάτι κοινό για όλους στο θέμα του γάμου. Αυτό που θέλησε να κάνει ο Σεβασμιώτατος στην Αλεξανδρούπολη, είναι να παρουσιασθεί και να γίνει γνωστή η διαχρονικότητα των αξιών του γάμου από την Καινή Διαθήκη, τους Αποστόλου, τους Πατέρες μέχρι την εποχή μας, οπότε αυτή η διαχρονική της βιωματικότητας αποτελεί αλήθεια. Γι' αυτό ξεκίνησε τη Σχολή Γάμου." λέει  ο πατήρ Γεώργιος.

Στη Σχολή 'φοιτούν' άνθρωποι ηλικίας 20 έως 50 ετών, παντρεμένα και ανύπαντρα ζευγάρια αλλά και μεμονωμένα άτομα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σύγχρονη πραγματικότητα, η σωστή προετοιμασία πριν τη δημιουργία οικογένειας, η απιστία και οι εξωσυζυγικές σχέσεις αποτελούν τον πυρήνα των συναντήσεων που πραγματοποιούνται στο Ανθίμειο Πολιτιστικό Κέντρο."Τα προβλήματα πάντοτε έχουν το χρώμα της ηλικίας και της κατάστασης. Άλλα θα ρωτήσει το ζευγαρι που δεν παντρεύτηκε και άλλα αυτό που έχει πέντε ή είκοσι χρόνια γάμου, άλλα θα ρωτήσει το ζευγαρι που εχει παιδιά και άλλα αυτό που δεν απέκτησε ακόμη. Οι εξώγαμες σχέσεις είναι αυτό που μας πονάει περισσότερο.Όχι απλως το τι συμβαίνει αλλά και το γιατί συμβαίνει. Άκουσα νεαρές κοπέλες να λένε ότι βάζουν στο μάτι τους παντρεμένους άντρες γιατί αυτοί είναι κουρασμένοι, έχει ξεθωριάσει η αγάπη του παντρεμένου ζευγαριού και αναζητούν αλλού τη χαρά που δεν βρίσκουν στο γάμο τους και γίνονται οι παντρεμένοι θύματα. Γι αυτό και επιμένουμε να κρατούμε για το ζευγάρι σταθερό το δώσιμο.Το πρόβλημα των εγώγαμων σχέσεων, ίσως και να το αύξησε ο έντονος, βαθύς και απότομος πλουτισμός."εξηγεί ο πατήρ Γεώργος.

Αρκετά ζευγάρια που απευθύνθηκαν στη Σχολή κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να σώσουν το γάμο τους λίγο πριν τη οριστική διάλυση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο νέων ανθρώπων, που ζήτησαν τη βοήθεια του πατέρα Γεώργιου, σε μια ύστατη προσπάθεια να περισώσουν ό, τι είχε απομείνει από την πολύχρονη σχέση τους."Για να καταλάβουν τι σημαίνει ένας χωρισμός, τους συμβούλεψα να κρατηθούν για ένα μήνα ως χωρισμένοι στο ίδιο σπίτι και να έρθουν μετά από ένα μήνα να μου πούνε τι νιώθουν. Όλο αυτό τους τρόμαξε τόσο πολύ που είπαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν μαζί." λέει ο πατήρ Γεώργιος και συνεχίζει με το παράδειγμα μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να παντρευτεί μετά από αφόρητες πιέσεις της οικογένειάς της και χωρίς να είναι ερωτευμένη με τον συγκεκριμένο άνδρα:"Η γυναίκα αυτή ξεσπούσε συνέχεια στα παιδιά της γιατί δεν μπορούσε να ξεσπάσει στον άνδρα της και είχε τύψεις γι' αυτό που έκανε. Οι γονείς της τη σπρώξανε να κάνει ένα γάμο που δεν ήθελε. Εγώ αυτό που την συμβούλεψα ήταν είτε να χωρίσει αφού λυπάται τα παιδιά της, είτε να φροντίσει να τον παντρευτεί ξανά, να ζήσει τον έρωτα αλλά ως προσωπική επιλογή. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, το ζευγάρι τα πάει καλά".

Όσο για την οικονομική κρίση και αν αυτή μπορεί να επηρεάσει την απόφαση των ανθρώπων να παντρευτούν ή ακόμη και να χωρίσουν, ο πατέρας Γεώργιος επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία και κάνει λόγο για άδικα και 'εγκληματικά' μέτρα."Η Πολιτεία δεν βλέπει σωστά το θέμα του γάμου. Είναι έγκλημα να κόβουν το επίδομα των πολυτέκων.Έχεις παιδιά, σε τιμωρώ. Πως θα αποφασίσει ένα ζευγάρι να παντρευτεί και να κάνει παιδιά. Γι΄αυτό και αυξάνονται οι άνθρωποι που ζουν μοναχικά. Υπάρχει πολύ μεγάλη ευθύνη της Πολιτείας". Στον αντίποδα βέβαια, υπάρχουν και ζευγάρια, που όπως εξηγεί ο δάσκαλος της Σχολής, 'δέθηκαν' περισσότερο εξαιτίας της κρίσης." Η οικονομική δυσπραγία μπορεί να δημιούργησε κρίση και στις σχέσεις αλλά από την άλλη έφερε πιο κοντά πολλά ζευγάρια. Εγώ μέσα από τις συζητήσεις που κάνω μαζί τους, τους προτρέπω να κρατηθούν στην αγάπη και τον έρωτά τους".

Τα μαθήματα στη Σχολή Γάμου πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, παρέχονται δωρεάν ενώ κατά τη διάρκειά τους, οι γονείς μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πάντα υπό την επίβλεψη έμπειρων παιδαγωγών. Και αυτό είναι, μάλλον, μόνο η αρχή αφού τα σχέδια του πατέρα Γεώργιου δεν σταματούν εδώ. "Εγώ θα ήθελα γκρουπάκια των δύο-τριών ζευγαριών αλλά είναι πολυ νωρίς για κάτι τέτοιο. Απαιτείται κατάρτιση και σωστή προετοιμασία. Αυτή η προσπάθεια είναι καλή αλλά πρέπει να εμπλουτιστεί. Καλό θα ήταν να υπάρχουν νομικοί, γιατροί, οικονομολογοι, ψυχολογοι, και εκπαιδευτικοί για να βοηθήσουν σε όλες τις πτυχές του γάμου." εξηγεί ο 68χρονος δάσκαλος και πνευματικός που θεωρεί την αγάπη ως βασικό αντίδοτο στην κρίση και συμβουλεύει τα ζευγάρια με το διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε τραγούδι:"Κράτα το χέρι μου και πάμε αστέρι μου, εμείς θα ζήσουμε και ας είμαστε φτωχοί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου