Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Εστία ενδοκυβερνητικής έντασης μεταξύ του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη προκάλεσε η έλευση της τρόικας αλλά κυρίως οι κόκκινες κάρτες του τεχνικού κλιμακίου για την πρόοδο στο ζήτημα του περιορισμού του δημοσίου.
Η αντιπαράθεση των δύο έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς οι δύο πλευρές επιστρατεύουν επιχειρήματα που άπτονται της αποτελεσματικότητας στην ακολουθούμενη πολιτική των δύο υπουργείων. « Θα πληρώσω  εγώ τώρα τα σπασμένα επειδή μειώνονται τα έσοδα, επειδή δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις και δεν συλλαμβάνουν τη φοροδιαφυγή;» αναρωτιόταν σε συνεργάτες του ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης . «Είναι η πρώτη δόση  που δεν εξαρτάται από τις ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αυτές των άλλων υπουργείων» επισήμαινε με νόημα σχεδόν ταυτόχρονα ο υπουργός οικονομικών.

Η δυναμική της κόντρας όσο και το διαφαινόμενο αδιέξοδο με την  τρόικα  προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο πρωθυπουργός είχε ήδη  ενημερωθεί πως στην πρώτη  κοινή συνάντηση ο κ. Μανιτάκης φάνηκε να  εμμένει πεισματικά πως ο συνδυασμός της κινητικότητας με το «ποτάμι» των συνταξιοδοτήσεων θα επέφερε το ποθητό αποτέλεσμα για τον περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Απόψη που αρχικά δεν έγινε αποδεκτή από την τρόικα και ανάγκασε το νέο επικεφαλής Ματίας Μορς να επικαλεστεί τις μνημονιακές «γραφές» απορρίπτοντας τον υπουργικό σχεδιασμό και ζητώντας αναλυτικό προγραμματισμό.
Τις επόμενες ημέρες οι φήμες ότι το ζήτημα των αποχωρήσεων από το δημόσιο πέρασε στα χέρια Στουρνάρα έδινε και έπαιρνε καθώς στενοί συνεργάτες του κ Σαμαρά παραδέχονταν πως  «υπάρχει ζήτημα με το σχέδιο Μανιτάκη για την κινητικότητα. Πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης».

Η απογευματινή σύσκεψη –μίνι υπουργικό με την τρόικα την περασμένη Δευτέρα χωρίς την παρουσία Μανιτάκη αύξησε  την ένταση παρά το γεγονός ότι και υπουργοί όπως ο Σίμος Κεδίκογλου εκτιμούσαν πως «η καθυστέρηση  σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην εγγενή αντίδραση ενός μηχανισμού που δεν θέλει να αλλάξει.»

Στη ΔΗΜ.ΑΡ διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι τελικά θα βρεθεί λύση για το ζήτημα και δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την επόμενη δόση. Σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Μανιτάκη το φθινόπωρο
θα πρέπει να αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του μοντέλου της διαθεσιμότητας-κινητικότητας. Οσοι  υπάλληλοι πλεονάζουν  θα αποχωρήσουν τελικώς το 2014. Πρώτο βήμα θα είναι η ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων εντός του Μαρτίου.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ  

Ο πρωθυπουργός στηρίζει τον κ Στουρνάρα γνωρίζοντας  καλά πως οι όποιες αντιστάσεις υπήρχαν για να αποφευχθούν οι αποχωρήσεις έχουν εξαντληθεί και είναι απολύτως απαραίτητο η χώρα να κερδίσει χρόνο μέχρι το Φθινόπωρο όπου τα πάντα θα κριθούν μετά τις Γερμανικές εκλογές. Ο υπουργός οικονομικών ως οικονομολόγος βλέπει το ζήτημα των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων πιο πρακτικά και με οικονομικούς όρους αντίθετα με τον κ. Μανιτάκη που ως νομικός γνωρίζει καλά πως άλλο οι 800 επίορκοι και άλλο οι 7000 υπάλληλοι που ελέγχονται πειθαρχικά χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση τους. Το υπουργείο Οικονομικών, ζητά την απόλυση των επίορκων αλλά και την ένταξη 25.000 υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας. Ταυτόχρονα από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης διαμηνύουν πως για να «βρεθούν» 12.500 αποχωρήσεις θα πρέπει να συνεισφέρουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ. Ολοι αυτοί δηλαδή που σήμερα παραπονούνται καθημερινά για έλλειψη προσωπικού.
Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί πάντως  στο οικονομικό επιτελείο είναι πως η αρνητική στάση της τρόικας σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ρυθμίσεις, οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση  οφείλεται στην εμμονή των ελεγκτών στο θέμα των απολύσεων. Η τρόικα επιμένει ιδιαίτερα στην απόσπαση  συγκεκριμένης αριθμητικής δέσμευσης από την κυβέρνηση για το πόσοι εξ αυτών θα δουν τελικά την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο, αφήνοντας στην ελληνική πλευρά την πρωτοβουλία να παρουσιάσει αριθμούς. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν 
παρά τη δυσαρέσκεια τους, να θεωρούν  καλή βάση για διαπραγματεύσεις το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


    
 ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ:ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  

Αν ο Αντώνης  Σαμαράς εξακολουθεί να στηρίζει  τον Γιάννη Στουρνάρα, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ  Φώτης Κουβέλης επιμένει να μην αποδέχεται όσα προσάπτουν κατά καιρούς στον Αντώνη  Μανιτάκη, εκτιμώντας ότι έχει περίπου στοχοποιηθεί και δέχεται  επιθέσεις ανεξαρτήτως των ευθυνών του κυρίως με το βλέμμα στον ανασχηματισμό . Από την άλλη δεν είναι λίγοι όσοι ακόμη και εντός της ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι ο κ Μανιτάκης δεν είναι εύκολος άνθρωπος και χαρακτήρας παρότι τηρεί κατά γράμμα την πολιτική τακτική που έχει χαράξει η Αγ Κωνσταντίνου.     
 Ετσι δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία μια εκτονωτική φύσης δήλωση του κ Μανιτάκη που διέψευδε επί της ουσίας ότι υπήρξε δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς και τη στάση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Το υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ήθελε να τονίσει ότι σε στενή και αγαστή συνεργασία με το υπ.Οικονομικών σχεδιάζει την επιμήκυνση και διεύρυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση που έχουν ήδη δρομολογηθεί, αμετάθετος στόχος του υπουργείου παραμένει η ταχύτερη δυνατή ορθολογική ανακατανομή και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, παράλληλα με την αναγκαία μείωση των οργανικών θέσεων και την κατάργηση αυτών που πλεονάζουν». Στη συνέχεια για καλό και για κακό όμως ευγενικά θύμιζε σε ποιόν ανήκει η αρμοδιότητα.«Ο ποσοτικός στόχος της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα πρέπει να συνδυάζεται με την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Και αυτό φροντίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου