Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΩΣ ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ Η ΤΡΟΙΚΑ

Την άποψη ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια της και ότι δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης αποστέλλοντας και αυτός (μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) σαφές μήνυμα προς τους εκπροσώπους της τρόικας να αλλάξουν την τακτική τους και να «μαλακώσουν» τον πήχυ των απαιτήσεων τους.

«Η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να καταλάβουν και να αποδεχθούν ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχής της. Δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις. Η οικονομία της χώρας χρειάζεται αναπτυξιακή στήριξη» επεσήμανε ο κ.Κουβέλης, ο οποίος ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα ρυθμίσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, για την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο, για την ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την εξόφληση δανείων (με αύξηση του αριθμού των δόσεων, μείωση των επιτοκίων και περικοπή μέρους του χρέους) καθώς και για την επανεξέταση και τον επανακαθορισμό της συνολικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
«Οι εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας επιβάλλουν να διαμορφωθεί, χωρίς καθυστέρηση, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Η έξοδος της χώρας από την κρίση έχει ως αναγκαίο στοιχείο την κοινωνική συνοχή» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Με την παρέμβαση του αυτή ο κ.Κουβέλης εντείνει την πίεση της κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς αντίστοιχες απόψεις είχε εκφράσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την πρόσφατη συνάντηση του με την τρόικα, στην οποία είχε διαμηνύσει πως αν και το ΠΑΣΟΚ είναι παράγοντας σταθερότητας, δεν μπορεί να ψηφίσει νέα μέτρα λόγω της οριακής κατάστασης της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος.
Επιπλέον, αποτυπώνεται η ενότητα αλλά και η βούληση της κυβέρνησης συνεργασίας για άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς την τρόικα για αλλαγή στάσης της τακτικής της, δεδομένου ότι τις ίδιες θέσεις και απόψεις αναμένεται να εκφράσει, ενδεχομένως με πιο επιτακτικό τρόπο, και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επικείμενη συνάντηση του, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ρομπόλης (Ινστιτούτο ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ): Χρειάζεται επενδυτικό σοκ για να απορροφηθεί η ανεργία – Από το 2025 η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας
Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι η αγορά εργασίας θα ανακάμψει από το 2025, δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής Ινστιτούτου ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης. Χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ για να απορροφηθεί η ανεργία, τόνισε.
Η ανεργία προκαλεί μείωση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ ετησίως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο επιστημονικός διευθυντής Ινστιτούτου ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης.
Ανέφερε πως το πιο αισιόδοξο σενάριο για τη σταδιακή ανάκαμψη της εργασίας προσδιορίζεται στο 2025, ενώ στο πιο απαισιόδοξο το 2027.
«Με την υψηλή ανεργία υπάρχει πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία και μείωση κρατικών εσόδων με μείωση των εσόδων από την έμμεση φορολογία» εξήγησε ο κ. Ρομπόλης.
Όπως επισήμανε, για να απορροφηθεί όλη η ανεργία που έχει συσσωρευτεί χρειάζεται «επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.»

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου