Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΓΚΕΛΑΣ,Ο ΣΙΛΒΙΟ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Mπορεί στην φυσική ή τον έρωτα τα ετερώνυμα να έλκονται , αλλά στη ευρωπαική πολιτική σκηνή το αταίριαστο ζευγάρι Μέρκελ–Μπερλουσκόνι θα έχει μια τελευταία  ευκαιρία να λύσει τις διαφορές του που δεν είναι και λίγες.
Η Άνγκελα Μέρκελ καγκελάριος της Γερμανίας από  τις 22 Νοεμβρίου 2005 έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου καθώς είναι η πρώτη γυναίκα- καγκελάριος της Γερμανίας. Επίσης είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας. Χρειάστηκαν 8 χρόνια διακυβέρνησης και η πιο σκληρή οικονομική κρίση των τελευταίων 60 ετών για να πείσει τον Ευρωπαικό νότο (και σταδιακά και η υπόλοιπη Ευρώπη) να ακολουθήσει το δόγμα της μονολιθικής λιτότητας Γερμανικής προέλευσης και κατασκευής.

Ο εφτάψυχος Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει διατελέσει τρείς φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας για 9 χρόνια συνολικά πριν εξαναγκαστεί στα τέλη του 2011 να παραιτηθεί υπέρ του τεχνοκράτη Μόντι τον οποίο στήριζαν Βερολίνο και Παρίσι. Η πολιτική του που εφάρμοσε δεν διακρινόταν για την λιτότητα αλλά μάλλον για την  τάση του να σκορπά πέρα και πάνω από τους προυπολογισμούς
Η προσωπική τους χημεία εδώ και πολλά χρόνια ήταν εμφανώς προβληματική κάτι που αποκαλύφθηκε από ένα σπαρταριστό σκηνικό το οποίο  συνέβη λίγες ημέρες πριν την παραίτηση του. Τότε Άνγκελα  Μέρκελ  και  Νικολά Σαρκοζί  όταν αναφέρθηκε το όνομα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και αν έχει δώσει διαβεβαιώσεις για τη λήψη  περιοριστικών μέτρων , ο πρώην γάλλος πρόεδρος έσκασε ένα πλατύ χαμόγελο, ενώ αμέσως μετά γύρισε προς το μέρος της γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία έκανε το ίδιο, με αποτέλεσμα να κοιταχτούν γελώντας.
Τότε η αντίδραση των δύο ηγετών των ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης αποκάλυψε  την απόλυτη απαξίωση για τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Τώρα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και με τους αναλυτές να μιλούν για ρήγμα στην ευρωζώνη το γέλιο της κ. Μέρκελ κόπηκε τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
 Αλλωστε ο κ.Μπερλουσκόνι έχει συχνά πυκνά κόντρες με του Γερμανούς, όπως με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει πως  « Ο Silvio Berlusconi έχει ήδη κατά το παρελθόν οδηγήσει την Ιταλία σε δίνη με ανεύθυνους κυβερνητικούς χειρισμούς και προσωπικές τρέλες». Οι  δύο άνδρες έχουν ιστορική κόντρα, αφού το 2003 είχαν τσακωθεί άγρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν ο δεύτερος σχολίασε για τον πρώτο ότι θα μπορούσε να παίξει σε φιλμ τον ρόλο του φύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης!  Είναι πάντως βέβαιο ότι ο Καβαλιέρε κάθε άλλο παρά λυπάται όταν ακούει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, γερμανικής ιδίως καταγωγής, να τον παρουσιάζουν σαν «εχθρό».
Μάλιστα δε κρύβει την διάθεση του να τους πληρώνει με το ίδιο νόμισμα όπως  έκανε  με τον διάδοχο του και εκλεκτό της Γερμανίας  Μάριο Μόντι τον οποίο  κατηγόρησε ότι «έκανε ότι του έλεγε η Μέρκελ» ενώ εξήγγειλε την επιστροφή του φόρου ακινήτων ειδικά για την πρώτη κατοικία που  θεσπίστηκε εκ νέου από την τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ιταλός «Βομβιστής»
Δεν είναι όμως μόνο η πολιτική που τους χωρίζει. Οι διαφορές  στην αισθητική είναι εμφανείς ανάμεσα στον επικοινωνιακό Ιταλό που έχει στο παρελθόν έχει συμπεριλάβει στο οπλοστάσιο του λίφτινγκ και μεταμοσχεύσεις μαλλιών και την πειθαρχημένη Μέρκελ, που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και ακόμα ψωνίζει από ένα τοπικό σούπερ μάρκετ ενώ στις επίσημες εμφανίσεις της φορά συχνά -πυκνά τα ίδια αυστηρά μονόχρωμα ταγέρ. Ο ώριμος μεσογειακός που στο παρελθόν είχε στολίσει με απίστευτες φράσεις την αυστηρή κόρη του πάστορα για τον σωματότυπο και την εμφάνιση της έχει απασχολήσει όλα τα Ευρωπαικά κανάλια με τα εντυπωσιακά μπούγκα-μπούγκα  πάρτι του, την τάση για φοροδιαφυγή, τις σχέσεις με τις εντυπωσιακές κυρίες που αποκαθιστούσε αργότερα στο Ιταλικό κοινοβούλιο ή ακόμα οι δίκες για σεξ με πόρνες. Αντίθετα με την Γερμανίδα Καγκελάριο που παρέμενε απαθής στις αταξίες του Σίλβιο εκτός από μία φορά. Ηταν  το 2009, όταν η συνήθως ατάραχη Μέρκελ άρχισε να γίνεται εμφανώς ανυπόμονη και συνοφρυώθηκε καθώς ο Μπερλουσκόνι την έκανε να περιμένει στο κόκκινο χαλί, σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, επειδή μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο. Λίγα πράγματα τους ενώνουν ένα από αυτά είναι οι διακοπές στην Ιταλία.
 Η Ανγκελα Μέρκελ συνηθίζει να επιλέγει για τις  διακοπές της εδώ και χρόνια το Νότιο Τιρόλο . Εκεί η καγκελάριος  μαζί με τον σύζυγο της Γιόακιμ Σάουερ αναζητά  μία εβδομάδα διακοπών γαλήνης και  ηρεμίας. Σπάνια συναντά πολιτικούς και κυρίως τον επιθετικό Σίλβιο προτιμά όμως ακόμη και στην Ιταλία ένα μικρό χωριό όπου οι 350 κατοίκοι μιλούν σχεδόν αποκλειστικά γερμανικά.

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ: Πλήγμα έξι μήνες πριν τις εκλογές        
Ο Σίλβιο κατηγορεί την Ανγκελα πως  δεν είναι καθόλου δημοφιλής στην Ιταλία και κάποια μέσα ενημέρωσης  την παρουσιάζουν ως ναζί καθώς αρνείται πεισματικά να βοηθήσει ουσιαστικά τους εταίρους της στην ΕΕ χρησιμοποιώντας την κρίση για την επίτευξη των οικονομικών και πολιτικών στόχων της Γερμανίας. Προεκλογικά είχε στείλει την τροχιοδεικτική βολή του όταν δήλωνε πως «Όσο ήμουν πρωθυπουργός, εναντιώθηκα στις γερμανικές απαιτήσεις σαν κι εκείνες που έφεραν την Ελλάδα στο όριο του εμφυλίου πολέμου» ενώ κατηγόρησε την Γερμανία ότι βρισκόταν πίσω από την φωτιά που είχε ξεσπάσει στα ομόλογα υποκινώντας με πωλήσεις το γαιτανάκι των σπρέντ. Την ίδια ώρα πάντως κάποιοι εντός και εκτός της Ιταλίας δείχνουν να δυσφορούν με τον έμπορο της δυστυχίας ή τον λαικιστή μεγιστάνα που αντιλαμβάνεται την πολιτική όπως περίπου τα καραγκιοζιλίκια και τις κόντρες στα γήπεδα της Ιταλίας με μεταγραφές τύπου Μάριο Μπαλοτέλι. Ο ίδιος όμως δεν φαίνεται να βλέπει την κόντρα ως μια απλή επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γνωρίζει καλά πώς να πείθει τους Ιταλούς ψηφοφόρους ενώ εκτιμά πως το ρήγμα που προκάλεσε θα γίνει μεγαλύτερο εάν τελικά αποδειχθεί η λιτότητα βρόγχος για τις χώρες του νότου κυρίως για την Γαλλία και την Ισπανία αλλά και τις χώρες που είναι ή θα μπουν στο μνημόνιο Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία.    
Σίγουρα στο άκουσμα του εκλογικού αποτελέσματος η Ανγκελα Μέρκελ θα θυμήθηκε ένα παλιότερο αστείο του πληθωρικού Σίλβιο στην Ιταλία όταν σε  επίσημη επίσκεψη, ήθελε να της κάνει πλάκα και αφού κρύφθηκε πίσω από ένα άγαλμα, πετάχτηκε μπροστά της φωνάζοντας "τζα!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου