Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΤΟ COLPO GROSSO ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ



 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


 


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Tεράστιες ελλείψεις και σημαντικές παρενέργειες στην αγορά φαρμάκου δημιουργεί ο εντεινόμενος επιχειρηματικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες με μοναδικό θύμα τους ασφαλισμένους  οι οποίοι  λόγω των  διογκούμενων ελλείψεων στα φαρμακεία σε βασικά φάρμακα καθημερινής χρήσεως όπως αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά, καρδιολογικά και ψυχιατρικά μεταβάλλονται καθημερινά σε περιφερόμενους  Πουαρώ για την προμήθεια τους ενώ εξαιτίας της αλλαγής ή διακοπής της θεραπείας εκθέτουν σε πολλές περιπτώσεις σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία τους.
Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αποκαλύπτουν σήμερα πως κορυφαίες  φαρμακοβιομηχανίες όπως η Πφάιζερ Ελλάς  τροφοδοτούν πλέον  τις φαρμακαποθήκες με ελάχιστα κομμάτια ανά σκεύασμα όταν θα πρέπει οι ίδιες να εφοδιάσουν εκατοντάδες  φαρμακεία. Σύμφωνα με  αποκαλυπτικό έγγραφο φάρμακα όπως το Celebrex, το Champix , το Lyrica, ή το Medrol παρά τις συγκεκριμένες παραγγελίες που έχουν γίνει οι παραδοτέες ποσότητες  δεν ξεπερνούν το ένα κομμάτι ανά σκεύασμα.  Αποτέλεσμα οι τεράστιες ελλείψεις σταδιακά να διαχέονται σε όλη την φαρμακευτική αλυσίδα.

Σύμφωνα με το δεύτερο έγγραφο που αποκαλύπτουν σήμερα  τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ,τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν συνολικά 18 φαρμακοβιομηχανίες που ανάλογα με τις ποσότητες που διαθέτουν στην αγορά κατηγοριοποιούνται σε τρία στάδια «καθόλου εμπόρευμα» ,«μειωμένες ποσότητες» ή «ελάχιστες ποσότητες» . Στα δεκάδες φάρμακα που λείπουν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων σκευάσματα όπως το Αtarax, Voltaren,Levintra,Vibramysin, Aerolin,Micardis όπως και το Viagra σε όλες τις μορφές.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ
Έτονο προβληματισμό προκαλεί ακόμη η επιχειρηματική τακτική των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών καθώς πιέζουν ασφυκτικά μέσω των ελλείψεων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Ηδη από τις 20 Ιουνίου του 2012 τρείς μόλις ημέρες μετά τις εκλογές με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έθεταν το θέμα των προσωρινών απαγορεύσεων εξαγωγών φαρμάκων. Μέτρο που τελικά τέθηκε στο τραπέζι και υιοθετήθηκε μέσω της πρόσφατης συνάντησης  του Συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδος με τον  Giuzeppe Carone αρμόδιο στην τρόικα για τα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.
Μάλιστα οι εταιρείες «προειδοποιούν»  και με το μέτρο της  απόσυρσης φαρμάκων. Ηδη μέσα στους δύο πρώτους μήνες του  2013 κατατέθηκαν 25 αιτήσεις έναντι 203 το 2012. Πρόσφατα η  εταιρεία Actelion  που εισάγει «ορφανά» φάρμακα για σπάνιες παθήσεις απέσυρε από τα ράφια δύο σκευάσματα που παρέχονται για βαρύτατες ασθένειες όπως η πνευμονική υπέρταση και μεταβολικά νοσήματα χωρίς καν να υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης. Πρόκειται για τα φάρμακα Τracieer και Ζavesca.
Η υπόθεση των ελλείψεων  ξεπέρασε τα Ελληνικά σύνορα και τα δημοσιεύματα διαδέχονται πλέον το ένα το άλλο. Την Τετάρτη ήταν  κεντρικό θέμα, στην ιστοσελίδα του αμερικάνικου δικτύου CNN, χαρακτηρίζοντας την «υπερχρεωμένη Ελλάδα, ασθενή της Ευρώπης».
Παρουσιάζοντας  παραδείγματα ανθρώπων που αδυνατούν να βρουν τα απαραίτητα  φάρμακα, το CNN σκιαγράφησε ένα ζοφερό πορτρέτο του συστήματος υγείας μιας χώρας όπου το ταμείο είναι μείον όπως ανέφερε. Στο δίκτυο, μίλησε η καρκινοπαθής Μόρφω Καραδόνα «Παλεύω με τον καρκίνο έξι χρόνια. Δεν βρίσκω τα φάρμακα που χρειάζομαι. Το να διασφαλίσω την θεραπεία μου είναι ζήτημα ζωής και θανάτου». Σύμφωνα με το
CNN, η Καραδονα είναι μια από τους χιλιάδες Έλληνες που έχουν παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο με μια κυβέρνηση χωρίς ρευστότητα που αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς στις…πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες,οι οποίες έχουν περιορίσει τις προμήθειές τους προς την Ελλάδα…».                                                                       
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα από τ
η Βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία περιέγραφε το πρόβλημα και τόνιζε πως η Ελλάδα χρωστά στις εταιρείες 1,9 δις ευρώ από το 2011 ενώ αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες πληρωμές 500 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα η τακτική απαγόρευσης των εξαγωγών δεν απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα καθώς από τα 71 σκευάσματα που είναι σε έλλειψη μόνο για τα 25 επήλθε ισορροπία. Αντίθετα για τα υπόλοιπα 46  αναγκαστικά γίνονται εισαγωγές σε τιμές σαφώς υψηλότερες ( οι φαρμακοποιοί μιλούν για τριπλάσιες) από αυτές που κυκλοφορούσαν  στην Ελλάδα τινάζοντας στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο αντίλογος του ΕΟΦ είναι πώς αυτές είναι οι φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη.
Με αυτά τα δεδομένα δημιουργείται  σειρά ερωτημάτων προς τους αρμοδίους.
Πρώτον :γιατί υποβαθμίζεται  συνεχώς η ευθύνη των πολυεθνικών στη δημιουργία των ελλείψεων; Πως θα ξεπερασθεί το πρόβλημα της υποτροφοδότησης της φαρμακευτικής αλυσίδας;
Δεύτερον: πως θα περιορισθεί η συγκεκριμένη επιχειρηματική πρακτική όταν η τιμωρία 8 πολυεθνικών που τροφοδοτούσαν με  μειωμένες ποσότητες φαρμάκων την αγορά ήταν ένα πρόστιμο των 5.000 ευρώ;
Τρίτον: πότε θα τιμωρηθούν όσοι παρανομούν από όποιο χώρο ( εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί) και αν δραστηριοποιούνται;
Τέταρτον πότε θα εξοφληθούν οι ατέλειωτες κρατικές οφειλές που εξαυλώνουν επιχειρηματικά φαρμακαποθήκες και φαρμακεία;
Και τέλος ποιοί είναι υπεύθυνοι για τις αιτήσεις απόσυρσης φαρμάκων που κατατίθενται στον ΕΟΦ; Ποιοί  «εκβιάζουν» τους ασθενείς απαιτώντας προκαταβολικές πληρωμές; 
   
ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τα ύποπτα επιχειρηματικά παιγνίδια  καταγράφηκαν σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 23 Φεβρουαρίου στο οποίο βασίσθηκε η ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Μιχελάκη προς τον υπουργό Υγείας.  Ο κ. Μιχελάκης  ρωτά την ηγεσία του υπουργείου, ποια μέτρα θα ληφθούν για να  διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς φαρμάκου  ώστε να καταπολεμηθεί κάθε ύποπτη επιχειρηματική πρακτική καθώς απειλείται ευθέως λόγω αυτών των πρακτικών η βιωσιμότητα των φαρμακείων όσο και οι Ελληνικές φαρμακαποθήκες που απασχολούν 3.000 εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου