Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΣΕ ΚΩΜΑ ΟΙ... ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ



  Χάνονται 3500 ανθρώπινες ζωές ετησίως τη στιγμή που 154 κλίνες παραμένουν κλειστές.




ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παραμένουν οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας στα περισσότερα νοσοκομεία όλης της χώρας προκαλώντας  «ηλεκτροσόκ»  σε νοσηλευόμενους ,γιατρούς αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό που με απεγνωσμένες προσπάθειες προσπαθούν να κρατήσουν το εθνικό σύστημα υγείας  ενεργό αλλά και να μην υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών. Καθημερινά η κατάσταση μοιάζει με ταινία τρόμου.    
Διασωληνωμένοι ασθενείς που μετακινούνται με ασθενοφόρο δεκάδες χιλιόμετρα για να βρουν μια άδεια κλίνη, άνθρωποι που ψάχνουν απεγνωσμένα ένα κρεβάτι στην εντατική προκειμένου να σώσουν τη ζωή των συγγενών τους και γιατροί που καλούνται να παίξουν το ρόλο της «καταστροφικής μοίρας» όταν για το ίδιο κρεβάτι πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία και τέσσερα βαριά περιστατικά. Αυτή είναι, σύμφωνα με τους εντατικολόγους, η κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Μια καθημερινότητα που αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς σε λίγες ημέρες λήγουν οι συμβάσεις δεκάδων γιατρών με αποτέλεσμα να απειλούνται με λουκέτο άλλες 50 κλίνες.



Από τις 650 κλίνες εντατικής θεραπείας συνολικά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, οι 154 παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, γεγονός που στερεί τη νοσηλεία σε 3.500 ασθενείς ετησίως, οδηγώντας τους περισσότερους από αυτούς... στο θάνατο."Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να σώζονται περίπου 3.500 άνθρωποι αν ήταν όλα τα κρεβάτια των ΜΕΘ ανοιχτά. Όταν χάνονται τόσοι άνθρωποι από ευθύνες της Πολιτείας μιλάμε για ένα έγκλημα γενοκτονίας" δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

Οι ανενεργές σήμερα 154 κλίνες είχαν ανοίξει το 2010 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γρίπη των χοίρων. Καλύφθηκαν με προσλήψεις επικουρικών γιατρών και προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όταν έληξαν οι συμβάσεις των γιατρών, άρχισαν να κλείνουν σταδιακά και τα κρεβάτια και έκτοτε δεν ενεργοποιήθηκαν ξανά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τις αμέσως επόμενες ημέρες λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις και άλλων γιατρών και νοσηλευτών, με ορατό τον κίνδυνο να κλείσουν επιπλέον 50 κλίνες.

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ

Στο Αττικό Νοσοκομείο, τον Μάιο του 2012 έκλεισαν δύο κρεβάτια. Ακολούθησαν τρία τον Οκτώβριο και τρία τον Δεκέμβριο ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Απόστολου Αρμαγανίδη μέχρι τον Μάρτιο ο αριθμός των ανενεργών κρεβατιών θα αγγίξει τα 15." Αυτή τη στιγμή στο Αττικό Νοσοκομείο 10 κλίνες στην ΜΕΘ είναι εκτός λειτουργίας. Αν δεν έρθει προσωπικό θα κλείσουν και άλλες πέντε. Έχουμε δέκα διασωληνωμένους ασθενείς σε κοινά κρεβάτια, η κατάσταση είναι επικίνδυνη" τονίζει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο κ. Αρμαγανίδης.

Ίδια είναι η εικόνα και στον Ευαγγελισμό. Το νοσοκομείο διαθέτει 30 κλίνες εντατικής θεραπείας και 20 κλίνες αυξημένης φροντίδας. Σήμερα λειτουργούν μόνο οι 41 λόγω απολύσεων των γιατρών που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ." Κλείσαμε εννέα κρεβάτια καθώς δεν διαθέταμε το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αλλά ακόμη και αυτά που λειτουργούν, λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες καθώς οι νοσηλεύτριες δεν επαρκούν" τονίζει ο κ. Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Σωτηρία. Όπως καταγγέλει ο πρόεδρος των εργαζομένων, κ.Βασίλης Κονιαδίτης, η ΜΕΘ του νοσοκομείου κινδυνεύει να κλείσει."Η ΜΕΘ μας αναγκάζεται συνέχεια να δανείζεται προσωπικό από τις υπάρχουσες κλινικές για να μην κλείσει. Την λειτουργούμε με πάρα πολλές δυσκολίες αλλά δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Ο κίνδυνος να κλείσει είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Έχουμε πολλούς διασωληνωμένους ασθενείς που περιμένουν εναγωνίως να βρεθεί μία κλίνη" εξηγεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας 70χρονης γυναίκας η οποία νοσηλευόταν σε κοινό κρεβάτι για ένα μήνα ενώ έπασχε από σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα και έπρεπε επειγόντως να εισαχθεί σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο κ. Κονιαδίτης ο γιός της άτυχης γυναίκας τους εκλιπαρούσε καθημερινά για ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ προκειμένου να σωθεί η μητέρα του. "Σας παρακαλώ, ένα κρεβάτι για τη μητέρα μου ζητάω. Έχω πάρει παντού τηλέφωνο και δεν υπάρχει πουθενά μια θέση ΜΕΘ" έλεγε με τρεμάμενη φωνή ο κ. Δ."Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα" ανταπαντούσαν από το νοσοκομείο.


Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η ΜΕΘ του Ασκληπιείου της Βούλας. Πρόσφατα, αποχώρησαν επτά νοσηλευτές και πλέον στο νοσοκομείο λειτουργούν οι 9 από τις 12 κλίνες εντατικής. Αρκετοί ασθενείς οι οποίοι χρήζουν εντατικής νοσηλείας παραμένουν με αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους καθώς δεν μπορούν να απορροφηθούν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου."Δεν υπάρχει λογική συνέχεια στους διορισμούς. Εκτός από τους νοσηλευτές, σε λίγες ημέρες φεύγουν και δύο επικουρικοί γιατροί και το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο" λέει ο κ. Αλέξανδρος Αναστασάκης, Διευθυντής της ΜΕΘ στο Ασκληπιείου Βούλας.

Όσο για τα νησιά, ενδεικτική είναι η εικόνα που περιγράφει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Ρόδου, κ. Βασίλης Κινούς. Όπως τονίζει, βάσει του νέου Οργανισμού του νοσοκομείου τα κρεβάτια της ΜΕΘ μειώνονται σε πέντε από επτά."Είναι παραλογισμός αυτό που γίνεται. Σύμφωνα με το νέο Οργανόγραμμα του νοσηλευτικού μας ιδρύματος , και για τα πέντε διατομεακά τμήματα προβλέπονται μόνο πέντε κλίνες εντατικής. Συνενώνουν ανόμοια μεταξύ τους τμήματα και μειώνουν και τα κρεβάτια. Εμείς, ωστόσο, συνεχίζουμε να λειτουργούμε 'ημιπαράνομα' και τις επτά κλίνες για λόγους δημόσιας υγείας. Δεν μπορούμε να τις κλείσουμε επειδή κάποιοι δεν ξέρουν τι υπογράφουν" επισημαίνει ο κ. Κινούς. Για ένα Οργανόγραμμα που οδηγεί σε σπατάλη πόρων κάνει λόγο ο κ. Βαρνάβας."Στην περίπτωση της Ρόδου, η ΜΕΘ με επτά κρεβάτια απέτρεπε εκατοντάδες διακομιδές με τα ελικόπτερα super puma. Κάθε διακομιδή με ελικόπτερο κοστίζει περίπου 40.000 ευρώ, ποσό που είναι ο μισθός ενός γιατρού για ένα χρόνο. Καταργώντας κρεβάτια, αντί να κάνουν οικονομία, κάνουν στην πραγματικότητα τεράστια σπατάλη" εξηγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου