Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ..ΜΑΝΙΤΑΚΗ



ΤΟΥ  ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ετοιμος για την μητέρα των μαχών εμφανίζεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης  Μανιτάκης καθώς σε λίγες  ημέρες καλείται να παρουσιάσει επισήμως  στην τρόικα το αναθεωρημένο σχέδιο για την κινητικότητα και τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων κατά το 2013-14. Το δίλλημα της τρόικας είναι γνωστό από την προηγούμενη φορά και αναστατώνει την κυβέρνηση: Απολύσεις ή νέο πακέτο μέτρων.  

Ο ίδιος μιλώντας πρόσφατα με βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ εμφανίζεται σίγουρος και αισιόδοξος πως οι συνολικές αποχωρήσεις μέσω συνταξιοδοτήσεων ,αποχωρήσεων και κινητικότητας θα φτάσουν τα 204.000 άτομα μέχρι το 2015 όταν η μνημονιακή υποχρέωση προβλέπει 150.000 αποχωρήσεις. Μάλιστα επεσήμανε πως τελικά θα μείνουν και 50.000 κενά στο δημόσιο. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ακόμη ότι τελικώς δεν θα χρειαστεί να απολύσουν πολλούς δημοσίους υπαλλήλους καθώς θα υπάρξει  κύμα οικειοθελών αποχωρήσεων όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα  σύνταξης μόλις ανακοινωθεί το σχέδιο και ιδίως για τις κατηγορίες των μη υψηλών προσοντούχων. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι αρκετοί υπάλληλοι θα μπουν στην κινητικότητα και όταν δουν πως δεν τους συμφέρει για πολλούς λόγους η μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία θα υποβάλλουν τα χαρτιά τους για σύνταξη, με δεδομένο ότι με τον καινούργιο νόμο επί της ουσίας θα παίρνουν και το μισό μισθό. Άλλοι επίσης που θέλουν λίγους μήνες, θα βγουν αρχικά στη διαθεσιμότητα μέχρι να συμπληρώσουν τα χρόνια και στη συνέχεια θα συνταξιοδοτηθούν.
Πρόσφατα το σχέδιο παρουσιάστηκε στους τρεις αρχηγούς ενώ δέχτηκε δύο τουλάχιστον φορές την αρχηγική παραίνεση «να διώξει τους επίορκους και τους  κοπανατζήδες». Αυτό θα είναι και το πρώτο ανάχωμα στα επιχειρήματα της τρόικας αφού ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν μαζέψει …ονόματα και διευθύνσεις   800 επίορκων σε μια λίστα αποχωρήσεων που θα δοθεί ως.. ηρεμιστικό χάπι στους εκπροσώπους των δανειστών. Μάλιστα βλέποντας την αρνητική διάθεση των δικαστών να προσέλθουν στα πειθαρχικά συμβούλια προβλέφθηκε ήδη ένα σχετικό επίδομα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για το υπόλοιπο του έτους με στόχο οι αποχωρήσεις των επίορκων να προσεγγίσουν τις 2000 μέχρι τα Χριστούγεννα.         
 Συνεργάτες του κ. Μανιτάκη διατηρούν την ακλόνητη την αισιοδοξία τους ότι δεν θα γίνουν απολύσεις παρότι η συνεργασία με τα υπουργεία για την διαθεσιμότητα προχωρά σταθερά με χαμηλές ταχύτητες. Πρόσφατα μάλιστα  διοικήσεις οργανισμών προσπάθησαν να «κρύψουν» 95 υπάλληλους, που όταν κατάλαβαν ότι υπήρχαν θέσεις για μετάταξη έσπευσαν άρον –άρον να εμφανίσουν. Στόχος του κ. Μανιτάκη είναι να κερδίσει στις διαπραγματεύσεις πολύτιμο χρόνο έως το Σεπτέμβριο όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης και κατάργησης  των φορέων (περίπου 700 συνολικά προτεινόμενων νομικών προσώπων και οργανισμών στους οποίους υπηρετούν 13.000 υπάλληλοι), καθώς επίσης η  αξιολόγηση  δομών  και υπηρεσιών ενώ μετά τα υπουργεία θα ακολουθήσουν δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία και η αξιολόγηση του προσωπικού. Ηδη η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί πιλοτικά σε εννιά δήμους και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Από αυτή θα προκύψει και ο αριθμός των πλεοναζόντων υπαλλήλων που θα τεθούν, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, σε διαθεσιμότητα και μέρος τους θα αποχωρήσει οριστικά το επόμενο έτος. Σταδιακά με τη βοήθεια του ΑΣΕΠ θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν, ενώ, παράλληλα, θα ολοκληρώνεται η διαδικασία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 Δεύτερη επιδίωξη είναι ότι ο στόχος των 25.000 αποχωρήσεων να πραγματοποιηθεί στο τέλος της χρονιάς όταν θα έχει αποδώσει καρπούς η συνολική προσπάθεια. Σε διαφορετική περίπτωση εάν η τρόικα επιμείνει αυστηρά στα χρονοδιαγράμματα, τότε τον Ιούνιο παράλληλα με το δεύτερο πακέτο επίορκων θα κληθεί το πρώτο κύμα διαθεσιμοτήτων που ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική προεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες  από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα προκύψουν περίπου 2.000 διαθέσιμοι υπάλληλοι, από τις νέες δομές στους φορείς κάτω από τη Γενική Κυβέρνηση περίπου 3.500, από τις συγχωνεύσεις φορέων περί τους 2.500, ενώ από τις καταργήσεις φορέων περίπου 800. Ισχυρό ατού στα χέρια του υπουργού αποτελεί και η μείωση των συμβασιούχων κατά 50-60% από το 2009.
ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ
Στον αγώνα δρόμου που δίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  έχει αποκτήσει ένα σημαντικό σύμμαχο που αν ξεπεράσει το σκόπελο της τρόικας θα αποτελέσει κομβικό παράγοντα για την παραμονή του στο υπουργείο και μετά τον ανασχηματισμό. Είναι ο επικεφαλής της Task force Χορστ Ράιχεμπαχ .  Πηγές από το αρμόδιο υπουργείο χαρακτηρίζουν την συνεργασία τους ως υποδειγματική και εξαιρετικά υποβοηθητικές τις λύσεις που πρότειναν οι τεχνοκράτες της Ευρωπαικής ομάδας εργασίας.
Σταθερός σύμμαχος επίσης είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί ο κ. Μανιτάκης είτε από τον τύπο είτε από γαλάζιους βουλευτές. Πρόσφατα μιλώντας σε συνεργάτες του επεσήμανε πως «η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει συστηματικά, αποτελεσματικά. Τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα».
Την ίδια ώρα πάντως κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ρίσκο που αναλαμβάνει η χώρα όταν μόλις πριν λίγες εβδομάδες ο κ. Μανιτάκης φάνηκε να είναι εκτός κλίματος στις συναντήσεις με τους τροικανούς γεγονός που προκάλεσε εστία έντασης αρχικά με τον υπουργό οικονομικών και αργότερα την δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση με την τρόικα και τα αποτελέσματα της θα αποτελέσουν το κρίσιμο crash test  για τον υπουργό. Εάν καταφέρει να πείσει με το επικαιροποιημένο  σχέδιο του τους εκπροσώπους των δανειστών για την μεταρρύθμιση του δημοσίου τότε θα έχει κερδίσει πολλούς πόντους στην λίστα αξιολόγησης του πρωθυπουργού και μάλλον θα επιτύχει την παραμονή του στον υπουργικό θώκο. Σε διαφορετική περίπτωση αν για μία ακόμη φορά ξεσπάσει καταιγίδα με τους εκπροσώπους των δανειστών θα είναι  εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και για τον Φώτη Κουβέλη να σηκώσει την «ασπίδα» για τον συνεργάτη του ενόψει του επερχόμενου ανασχηματισμού.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου