Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ



Λίγες μόλις ώρες μετά την άφιξη της τρόικας τα δεδομένα είναι τα εξής:
Στην  τρόικα θα ήθελαν ένα –δύο ισχυρά πολιτικά ανταλλάγματα για να απελευθερώσουν τις δόσεις. Στην παρούσα φάση παρά τα συνεχή αιτήματα και προσκόμματα που βάζουν, μια αρχή στις ιδιωτικοποιήσεις  και η απομάκρυνση 10.000 υπαλλήλων από το δημόσιο ίσως είναι αρκετά εάν συνδυαστούν με την παράταση του τέλους ακινήτων ή των φόρων που θα το αντικαταστήσουν. Προυπόθεση η ειλικρινής αποδοχή των προυποθέσεων από την Ελληνική πλευρά.
Στην κυβέρνηση με όπλο το γεγονός πως η οικονομία παραμένει στην εντατική και τα μέτρα Στουρνάρα δεν έχουν δείξει ακόμη τα δόντια τους θα ήθελαν μια ήπια διαπραγμάτευση με την τρόικα  ώστε να πάνε με τους μικρότερους δυνατούς κραδασμούς μέχρι τον Ιούνιο οπότε με την βοήθεια του καλοκαιριού και των τουριστών θα αλλάξουν λίγο τα δεδομένα. Προυπόθεση: Θα ήθελαν ένα δώρο από τους εκπροσώπους των δανειστών για να δείξουν συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο αλλά καλό παιδί της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στα υπόλοιπα κόμματα της κυβέρνησης θα ήθελαν μια δυναμικότερη στάση κατά των δανειστών καθώς δημοσκοπικά βρίσκονται πλέον στα όρια τους. Μάλιστα σταδιακά απομακρύνονται από την υπόθεση της συνεργασίας αφού επικρατεί το επιχείρημα «ο θάνατος σου η ζωή μου». Προυπόθεση: Η αποφυγή του τυχαίου περιστατικού και η αλλαγή της κατάστασης στην Ιταλία. Αν συνεχιστεί η αδιάκοπη λήψη νέων μέτρων γνωρίζουν καλά πως θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν το μάρμαρο.
Για την αντιπολίτευση η επόμενη περίοδος είναι περίοδος ανάσας καθώς όλο και κάτι νέο θα ζητήσουν οι τροικανοί για να διευκολύνουν την προσπάθεια ανάκαμψης  του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολιτική σφαλιάρα της Κύπρου. Αλλωστε είναι ο γνωστός οικονομολόγος  Κώστας Λαπαβίτσας οποίος ξεκαθαρίζει πως με την υπόθεση της Κύπρου ότι η διαπραγμάτευση εντός του ευρώ για την κατάργηση του μνημονίου έχει τελειώσει. Και εδώ αρχίσουν τα δύσκολα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ή μήπως όχι;              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου