Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ




ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μια άκρως εντυπωσιακή κίνηση που αναμένεται  να ταράξει τα νερά στην Ελληνική οικονομία και διοίκηση ετοιμάζουν από κοινού μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ισχυρές επιχειρηματικές ομάδες, αλλά και συνδικαλιστικοί και επιχειρηματικοί φορείς που πρωταγωνιστούν.  
Η ιδέα γεννήθηκε στις ατέλειωτες συζητήσεις  γνωστών παραγόντων της οικονομικής ζωής για το μέλλον και τις προσδοκίες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Τότε σε κάποια από αυτές τις γόνιμες συζητήσεις -τους προηγούμενους μήνες-, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της δημιουργίας ενός Ινστιτούτου οικονομικής και πολιτικής  δημόσιας διακυβέρνησης που θα δώσει πνοή  στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αλλά και θα επηρεάσει καταλυτικά τον εθνικό διάλογο για τις προτεραιότητες στην οικονομία ,την επιχειρηματικότητα και την δημόσια διοίκηση. Επίσης στις απαιτούμενες ενέργειες και στις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα σύγχρονη και ανταγωνιστική,  απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ανάκαμψη και την έξοδο από την παρούσα βαθιά κρίση.

Από την πρώτη συζήτηση  οι εξελίξεις πήραν  καταιγιστικό ρυθμό. Με συντονιστή τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Γιάννο Γραμματίδη  και τους συνεργάτες του οι επαφές πλήθυναν και γρήγορα η πρόταση άρχισε να γίνεται αποδεκτή  από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και κοινωνικούς φορείς όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και το ΙΟΒΕ που παίζουν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις της οικονομικής ζωής. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η ενθουσιώδης  αποδοχή  στήριξης της προσπάθειας από τα Ευρωπαικά διμερή επιμελητήρια. Αμέσως μετά σειρά πήραν πολυεθνικά συγκροτήματα που δια των Ελλήνων εκπροσώπων τους έκαναν αμέσως αποδεκτή την πρόταση για συμμετοχή στο φιλόδοξο εγχείρημα.
Μεγάλα πολυεθνικά συγκροτήματα όπως η εταιρεία παρασκευής μπύρας  Αθηναική Ζυθοποιία, ο Αμερικανικός κολοσσός  προιόντων ευρείας κατανάλωσης Procter and gamble, η εταιρεία γενικών ασφαλίσεων Interamerican , η φαρμακοβιομηχανία Pfizer,  η εταιρεία συμβούλων Boston consulting group, η εταιρεία ερευνών Μαn power, αλλά και μεγάλες τράπεζες συμφώνησαν και θα συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Μoneypro στόχος όλων όσων θα συμβάλουν σε αυτή την εθνικού τύπου συστράτευση είναι να επηρεάσουν την εθνική ατζέντα διακομματικά, αναζητώντας σημεία συμφωνίας που θα οδηγήσουν στη νέα εποχή την Ελληνική κοινωνία.
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την πρόοδο του εγχειρήματος τονίζουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν επιμέρους προτάσεις προς την κυβέρνηση ως μια εθελοντική προσφορά του ιδιωτικού τομέα  σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για τη χώρα. Ηδη το σχήμα κινείται δραστήρια για την δημιουργία δύναμης πυρός στον υπό εξέλιξη εθνικό διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις.
Τις επόμενες εβδομάδες  έχοντας δημιουργήσει  και κωδικοποιήσει τον πυρήνα των προτάσεων όσο και το προτεινόμενο σχήμα για το Ινστιτούτο Οικονομικής και πολιτικής δημόσιας διακυβέρνησης θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων δηλαδή  τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά , τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο , τον πρόεδρο της Δημοκρατικής  Αριστεράς  κ. Φώτη Κουβέλη και τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού κόμματος κ. Δημήτρη Κουτσούμπα.
Σύμφωνα με  πληροφορίες  το υπό εκκόλαψη σχήμα των Ελληνικών και ξένων πολυεθνικών εταιριών που τέθηκε στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας μέσω του Ινστιτούτου  θα χρησιμεύσει επίσης για την ενίσχυση του έργου  των εταιριών οι οποίες συμμετέχουν στο εγχείρημα. Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε απαραίτητο να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι ανάγκη μεταρρύθμισης του κράτους, η διαφάνεια, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας (αναδιάρθρωση δομών και απλούστευση διαδικασιών) και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το μέλλον και ο ρόλος των τραπεζών στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, και οι αποκρατικοποιήσεις, όπως και  η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου