Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

TA AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ



Πως δεκάδες χιλιάδες μαθητές από όλο τον κόσμο γνωρίζουν τον Ομηρο και τον Πλάτωνα.
ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ

Τη δυνατότητα σε χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να γνωρίζουν τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και να σπουδάσουν μέσω διαδικτύου τα συγγράμματα του Ομήρου και του Πλάτωνα δίνει πλέον το διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με νέο πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή πριν λίγες ημέρες. 
  
Με αφετηρία του το Χάρβαρντ λοιπόν και αποσκευές του το διαδίκτυο και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ξεκίνησε το ταξίδι του ο «Αρχαίος Έλληνας Ήρωας».
Το θρυλικό μάθημα του Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, «The Ancient Greek Hero», το οποίο διδάσκεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, παρέχεται πλέον δωρεάν μέσω της ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας HarvardX, ενώ, ήδη, έχουν εγγραφεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Ο «Αρχαίος Έλληνας Ήρωας» είναι το πρώτο μάθημα Ανθρωπιστικών Σπουδών που προσφέρεται μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πρόκειται για μια σειρά σεμιναρίων με βασικά θέματα τους ήρωες, τον ηρωισμό, το ιστορικό τους περιβάλλον, αλλά και τους αντιήρωες της εποχής. Το κάθε σεμινάριο είναι βιντεοσκοπημένο και αναρτάται στην σελίδα του πανεπιστημίου ώστε να μπορούν να το παρακολουθούν άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης. "Το μάθημα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων 'EdX' και ειδικότερα αυτή του πανεπιστημίου του Harvard, 'HarvardX' με βίντεο. Παράλληλα, υπάρχει αλληλεπίδραση μέσα από συζητήσεις σε σχετικά με το μάθημα forums και επικοινωνία με e-mails" εξηγεί ο κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard

To μάθημα διδάσκεται από τον Γκρέγκορι Νάγκι, καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Harvard και διευθυντή του Center for Hellenic Studies στην Ουάσιγκτον καθώς και από μία ομάδα καθηγητών ενός μεγάλου φάσματος ακαδημαϊκών πεδίων.
Το βιβλίο του καθηγητή Νάγκι «Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας σε Είκοσι Τέσσερις Ώρες» αποτελεί το βασικό κείμενο των σεμιναρίων τα οποία όπως μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου είναι χωρισμένα σε 24 ωριαίες ενότητες.

Στους «φοιτητές» παρέχονται εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας για την ενασχόλησή τους με ποίηση, τραγούδια, και ιστορίες που χρονολογούνται εδώ και δύο χιλιετίες. Η βιβλιογραφία περιλαμβάνει τα Ομηρικά έπη, μια επιλογή πρώιμης λυρικής ποίησης, αποσπάσματα της ιστορίας πεζογραφίας, επτά τραγωδίες, δύο Πλατωνικούς διαλόγους, και το ενδιαφέρον, αλλά όχι τόσο ευρέως διαδεδομένο και μελετημένο διάλογο, Ἡρωϊκός (On Heroes) του Φιλόστρατου. "Μέσα από την ομάδα HeroesX (blogs, forums, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ανανεώνονται και προσφέρονται στους εγγεγραμμένους διάφορες σχετικές πηγές και προτάσεις, ενώ βεβαίως θα διανεμηθεί δωρεάν και η διαδικτυακή έκδοση του νέου βιβλίου του καθηγητή Γκρέγκορι Νάγκ , 'Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας σε Είκοσι Τέσσερις Ώρες' που θα υποστηρίζεται και από ένα βιβλίο εμπλουτισμένο με όλες τις απαραίτητες πηγές, σχολιασμούς και κείμενα για περαιτέρω μελέτη" λέει ο κ.  Ιωάννης Πετρόπουλος.

Για να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα δεν χρειάζεται να έχει προηγούμενο υπόβαθρο κλασικού ελληνικού πολιτισμού. Δεν χρειάζεται καν να είναι φοιτητής ή κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου. Το μόνο που απαιτείται είναι να γνωρίζει καλά την αγγλική γλώσσα και να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η εγγραφή όπως και η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν. Επίσης, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής του, το Πανεπιστήμιο προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία όλων των πηγών που σχετίζονται με προηγούμενες παραδόσεις του μαθήματος. Οι πηγές αυτές περιλαμβάνουν multimedia διαλέξεις και συζητήσεις, ηχογραφήσεις, σημειώσεις διαλέξεων, και πλήρη συλλογή αναγνωσμάτων.

Καθηγητές προηγούμενων εκδοχών του μαθήματος και τελειόφοιτοι που έχουν παρακολουθήσει ήδη τον 'Αρχαίο Έλληνα Ήρωα' θα αλληλεπιδρούν με τους νέους διαδικτυακούς σπουδαστές ώστε να τους βοηθούν να εμπλακούν ενεργά με την αρχαία ποίηση, τα τραγούδια και τη λογοτεχνία."Με επίκεντρο τη συλλογική εργασία, τη χρήση των πολυμέσων, καθώς και με την προσωπική διαδικτυακή εμπλοκή συμβούλων και ειδικών σε κάθε τομέα, όπως φυσικά και αποφοίτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου