Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ο ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ " ΚΑΤΑΡΓΕΙ" ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ



Απαντήσεις για όλα τα  κρίσιμα ζητήματα  των ημερών, τον ανασχηματισμό, τα πειθαρχικά συμβούλια και τους επίορκους,  αλλά και την δύσκολη κατάσταση στο χώρο των φυλακών δίνει με συνέντευξη του στα Παραπολιτικά ο υπουργός   Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης. Ξεκαθαρίζει πως η περίφημη τροπολογία για το φακελάκι «συκοφαντήθηκε» για λόγους που σχετίζονται με τον λαικισμό και την αυτοπροβολή. Ωστόσο παρότι υπεραμύνεται της διάταξης σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές εξετάζει την τροποποίηση της με οριοθέτηση τέτοια που να στερεί παντελώς την δυνατότητα υποστήριξης προσχηματικών ισχυρισμών.  



ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟ

 Πλησιάζει ο ανασχηματισμός έχετε ολοκληρώσει το έργο σας ;
- Ποτέ δεν ολοκληρώνεται το έργο σε κάθε Υπουργείο πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν χρόνιες καθυστερήσεις στην οργάνωση των δικαστηρίων και την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, χωρίς αυτό να αποτελεί υπαινιγμό για κανέναν από τους τελευταίους προϋπάρχοντες υπουργούς. Ωστόσο η καρέκλα μου δεν έχει κόλλα. Εμείς συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων στα δικαστήρια και στις φυλακές και παράλληλα για την αναμόρφωση των βασικών Κωδίκων οι οποίοι είναι κατά βάση έτοιμοι. Επιπλέον εισάγουμε στη Βουλή σχέδια νόμου με σημαντικό θεσμικό και κοινωνικό ενδιαφέρον..


Θα προλάβουν τα πειθαρχικά συμβούλια να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για τους επίορκους;

- Να διευκρινίσω καταρχάς ότι  δεν ανήκει στο πεδίο ευθύνης του Υπουργείου η σύσταση – συγκρότηση και λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων. Οι δικαστικοί λειτουργοί υποδεικνύονται αποκλειστικά από τον πρόεδρο του οικείου Δικαστηρίου ή από τον προϊστάμενο της οικείας Εισαγγελίας.

Υπήρχαν και υπάρχουν υπάλληλοι που διαπράττουν ποινικά αδικήματα ή πειθαρχικά παραπτώματα. Αυτοί και ανάλογα με τις σχετικές προβλέψεις του νόμου δεν έχουν θέση στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ωστόσο ανησυχούμε μήπως με την υπερβολή του όρου «επίορκου» πέραν της σκοπιμότητας προς εντυπωσιασμό δημιουργείται φοβικό κλίμα που δρα σε βάρος της ευρυθμίας της δημόσιας διοίκησης και της ηρεμίας των υπαλλήλων.

Πράγματι, σημειώθηκαν καθυστερήσεις επειδή δικαστές που ορίστηκαν, στα Πειθαρχικά Συμβούλια Υπουργείων, παραιτήθηκαν. Ωστόσο η άμεση αντικατάσταση τους, ύστερα από σχετικό ερώτημα του Υπουργείου μας, πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του αρμόδιου δικαστικού σχηματισμού. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συσταθεί Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο από 18 -2-2013.




 Η επιστροφή των κλεμμένων θα σημάνει και ειδικές ποινές;


-  Η επιστροφή των χρηματικών ποσών που ιδιοποιήθηκαν όσοι άσκησαν εξουσία ή εκμεταλλεύτηκαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο αυτήν δεν ικανοποιεί μόνο αίτημα του λαού – έστω και αν κατά καιρούς εκφράζεται με διαφορετικό περιεχόμενο - αλλά αποτελεί και ουσιαστική κύρωση σε βάρος των υπαιτίων. Ως προς τις ειδικές ποινές επιχειρείται και στην πατρίδα μας η εισαγωγή μορφής ποινικής συνδιαλλαγής όπως ισχύει και σε άλλες χώρες. Αυτό θα σημάνει ευνοϊκότερη ποινική αντιμετώπιση υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως, ότι οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος στις περιπτώσεις που προβλέπει η προτεινόμενη διάταξη νόμου θα επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που ιδιοποιήθηκαν. Κατά τα άλλα η ορθολογική διαχείριση του πληθυσμού των κρατουμένων ανάλογα με το αδίκημα που βαρύνονται αλλά και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης είναι επιβεβλημένες. Βάσει αυτού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναζητούμε ένα στρατόπεδο εντός του νομού Αττικής όπου θα μεταφερθούν περί τους 850 κρατουμένους με ποινή φυλάκισης έως 3 έτη. 



Θα καταργήσετε τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα για το "φακελάκι"; 

- Μόνο οδυνηρή έκπληξη μου προκαλεί η ανάδειξη του «ανύπαρκτου» σε ζήτημα, για μια διάταξη που αναφέρεται αποκλειστικά σε δώρο συμβολικής αξίας, όπως βιβλία, στυλογράφους και όχι σε δώρα ιδιαίτερης αξίας  πόσο μάλλον σε χρηματική καταβολή, έχει δε πιο στενά όρια και από αυτά που έχουν ήδη δεχθεί ο Άρειος Πάγος (απόφαση 540/1990) αλλά και όσα ασπάζεται η πλούσια θεωρία της ποινικής επιστήμης.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι η διάταξη αυτή ψηφίστηκε από τη Βουλή με ομοφωνία των κομμάτων, πλην ενός που δήλωσε «παρών» και ενός άλλου που δεν συμμετέσχε καν στη διαδικασία ψήφισης. Ωστόσο κάποιοι -προφανώς για λόγους αυτοπροβολής ή εθισμένοι να υπηρετούν την πρακτική του λαϊκισμού  -επιχείρησαν να  προσδώσουν ψευδή ερμηνεία στη διάταξη, με τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι νομιμοποιείται το «φακελάκι» υποκρινόμενοι και αυτοί άγνοια ότι με τον ίδιο νομοθέτημα για πρώτη φορά :

α) Καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος (φακελάκι) που αποκόμισε ο δημόσιος λειτουργός, εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την ανάγκη του πολίτη.
β) Διευρύνεται ο κύκλος των δημοσίων υπαλλήλων και αυτών του ευρύτερου δημόσιου  τομέα που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα ως προς τον κακουργηματικό χαρακτήρα της πράξης διαφθοράς και την επιβολή αυστηρότερης ποινής.
γ) Εισάγονται γι’ αυτούς διατάξεις για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση των κρατικών αξιωματούχων.
δ) Παρέχεται στις ανακριτικές αρχές το δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου, τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού, όπως επίσης και δέσμευσης λογαριασμών.
ε) Θεσμοθετείται για πρώτη φορά θέση εισαγγελέα κατά της διαφθοράς.

Τι απαντούν σε αυτά;

 Που οφείλεται η αναταραχή και οι αποδράσεις στις φυλακές;

-Στο ότι θέλουν οι κρατούμενοι με κάθε τρόπο την  ελευθερία τους, γι’ αυτό και σε όλες τις φυλακές του κόσμου καταγράφονται αποδράσεις. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τον μικρότερο αριθμό αποδράσεων. Η διαπίστωση αυτή δεν πρέπει να μας εφησυχάσει, γι’ αυτό λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή νέων αποδράσεων, πλην όμως, πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οι φυλακές ακόμη και αυτές που ανεγέρθησαν πρόσφατα είναι σχεδιασμένες σε παλαιά πρότυπα, παρότι το έγκλημα άλλαξε μορφή, μεθόδους, μέσα και δυνατότητες διασύνδεσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φυλακές Τρικάλων, οι οποίες παρότι, λειτουργούν από το 2007, οι σκοπιές δεν είχαν κατασκευασθεί με τσιμεντένιες βάσεις, ούτε είχαν αλεξίσφαιρα τζάμια. Με τέτοιες συνθήκες –που δεν είναι οι μόνες- πώς να αποτραπεί η πρωτοφανής στα ευρωπαϊκά δεδομένα καταδρομική επίθεση εκπαιδευμένων  για τέτοιες επιχειρήσεις  και οπλισμένων με χειροβομβίδες και βαρύ οπλισμό.
Χώρος για παρέμβαση ιδιωτικών συμφερόντων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας δεν υπάρχει.



 Η κατάσταση  στις φυλακές είναι όμως δραματική.
-Οι συνθήκες στις φυλακές είναι πολύ κακές. Τα προβλήματα προϋπήρχαν από χρόνια και κάνουμε ό, τι μπορούμε να διατηρήσουμε ανθρώπινες συνθήκες στις φυλακές.
Το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης μειώθηκε πολύ. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου έμεινε μισός σχεδόν σε σύγκριση με αυτόν πριν από 3-4 χρόνια. Όταν παλαιότερα υπήρχαν χρήματα στο Υπουργείο δεν εκδηλώθηκε προγραμματισμένη φροντίδα για τις φυλακές, τώρα τι να πρωτοκαλύψουμε με τα 2.500.000 ευρώ που ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς –παρά τις γνωστές πολύ μεγάλες δυσκολίες- άντλησε από τα ασθενή οικονομικά του κράτους.



Υπάρχει ενδεχόμενο νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων που δίχασε τη Γαλλία;

- Το ζήτημα μένει ανοιχτό. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ρυθμίζεται το ζήτημα της συμβιωτικής σχέσης ομόφυλων προσώπων, καίτοι υφίστανται διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών των χωρών αυτών. Ειδική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση των διατάξεων του οικογενειακού δικαίου μελετά το θέμα και θα ολοκληρώσει πολύ σύντομα τις προτάσεις της, ώστε να ακολουθήσει δημόσιος διάλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου