Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ: ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟ




Υπάρχει κάποια «κατάρα» και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη αποκρατικοποίηση;

-θέλαμε να κάνουμε καμιά αποκρατικοποίηση; Τι κατάρα άμα δεν θέλεις;  Και δεν εννοώ το ΤΑΙΠΕΔ. Εννοώ σαν κοινωνία. Δεν είμαι τόσο βέβαιος. Η κοινωνία  δεν έχει ενημερωθεί σωστά, έχει μια δεισιδαιμονία, για όλα αυτά. Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν  γιατί θέλουν να μείνουν στη μιζέρια. Εχω ένα ακίνητο το παραχωρώ, δεν το πουλάω, δεν το ξεπουλάω.  Το παραχωρώ για 40 χρόνια έρχεται ο άλλος επενδύει, δημιουργεί θέσεις εργασίας,  πλούτο. Πληρώνονται φόροι, μισθοί, κινείται η οικονομία, άρα έρχονται ξένα λεφτά, τα οποία πληρώνουν υπηρεσίες, δεν έρχονται λεφτά τα οποία τα δανειζόμαστε και τα ξοδεύαμε με άφρονα τρόπο. Αυτό που δεν έχει συζητηθεί πολύ είναι η αξιοποίηση της εθνικής μας περιουσίας χωρίς ασυδοσία. Σήμερα υπάρχει ασυδοσία. Στο φιλέτο της παραλίας, θέλει να πάει ένας γιδοβοσκός να στήσει μια παράγκα της συμφοράς  «να κατουράς και τα λύματα να πάνε στη θάλασσα». Και αυτό δεν ενοχλεί κανένα..


Μιλήσατε για παραχωρήσεις. Αυτές τις μέρες παραδίδεται  το σχέδιο για την αξιοποίηση των λιμανιών. Θα πάτε σε μετοχοποιήσεις ή παραχωρήσεις;
 Τι μετοχοποιήσεις; Θα πάμε σε συνολική παραχώρηση ενός λιμανιού. Οτιδήποτε άλλο είναι μίζερο, αυτοκτονικό και δεν λειτουργεί. Αμα πάμε να σπάσουμε ένα διαμάντι μεγάλο και το σπάσεις σε δέκα έχεις δέκα σκουπίδια, δεν έχεις δέκα διαμάντια αλλά διαμαντάκια της πλάκας.
Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα;  Θα πιαστούν οι στόχοι του προυπολογισμού;  
 Ο Απρίλιος είναι καθοριστικός μήνας, εάν πιάσουμε τους στόχους σε ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Γενικά πάντως  είμαι αισιόδοξος.
Ποια η θέση σας  στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης  ότι θα πουληθούν τα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας για ένα κομμάτι ψωμί; 
Κινούνται σε άλλο μήκος κύματος. Μιλάμε για συμβάσεις παραχώρησης. Υπάρχουν και πωλήσεις. Φιλέτα  είναι τα λιμάνια ή τα αεροδρόμια ή μια πανέμορφη περιοχή. Φιλέτο δεν είναι ο ΟΠΑΠ μην τρελαθούμε τώρα, ο ΟΠΑΠ είναι μια επιχείρηση η οποία βγάζει κάποια κέρδη. Το κράτος ούτως ή άλλως θα παίρνει τα περισσότερα χρήματα για φόρους. Εκεί πουλάς τις μετοχές. Δεν είναι ο ρόλος του κράτους να το παίζει «παπατζής». Τι προτείνουν;  Είναι ικανοποιημένοι με την εγκατάλειψη των Ολυμπιακών ακινήτων; Με την κατάσταση των Ξενία στο Παλιούρι της Χαλκιδικής; Για αυτό, γιατί δεν φωνάζουν τόσα χρόνια; Δεν είναι ξεπούλημα;            
 H  δέσμευση για μια πενταετία του ΟΠΑΠ με την ΙΝΤΡΑΛΟΤ δεν αφορούσε το βασικό μέτοχο; Γιατί δεν πήρε θέση το ΤΑΙΠΕΔ;
 Η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε ένα διεθνή διαγωνισμό εδώ και τρία χρόνια ανακήρυξε μειοδότη, και μετά από διαπραγματεύσεις και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις ,ομόφωνα ενέκρινε μια σύμβαση με χιλιάδες σελίδες και καμιά εικοσαριά παραρτήματα με χιλιάδες τεχνικούς και οικονομικούς όρους. Ερχεται η σύμβαση, ομόφωνα την εγκρίνει το ΔΣ και την παραπέμπει στην ΓΣ ως μη όφειλε. Στην Ελλάδα ο καθένας θα πρέπει να κάνει την δουλειά του και να μην πετάει τα μπαλάκια αλλού. Γιατί δεν όφειλε; Η σύμβαση η συγκεκριμένη είναι το 0,7% του τζίρου δεν έχει καμία δουλειά να πει ο μέτοχος ναι ή όχι. Εμείς πουλάμε το 33% υπάρχει και ένα 66% που έβαλε τα λεφτά του για να είναι μέτοχος. Αυτούς  τους αγνοούμε; Τι λέμε ως ΤΑΙΠΕΔ;  Στηρίζουμε απόλυτα και εμπιστευόμαστε την διοίκηση του ΟΠΑΠ. Καλώς τα έκανε όλα. Δεν υπήρχε ούτε μία στο δισεκατομμύριο να πει κανείς όχι. Με τι κριτήρια θα πεις όχι σε μια σύμβαση που προέρχεται από διεθνή διαγωνισμό, είναι προιόν διαπραγμάτευσης  με υπηρεσιακούς παράγοντες, οικονομικούς, τεχνικούς; Για να μπορέσω εγώ να αρνηθώ τη σύμβαση θα πρέπει  να βρω καμιά 15 ειδικούς και να τους βάλω να σκέφτονται και συσκέπτονται κανένα εξάμηνο. Γίνονται αυτά τα πράγματα; Οχι . Είπαμε λοιπόν, να απέχουμε της ψηφοφορίας χωρίς να αλλοιώσουμε την βούληση των μετόχων. Και τι κάναμε αν πηγαίναμε με όλες μας τις μετοχές; Η αποχή, η δική μας θα ισοδυναμούσε με ένα έμμεσο όχι. Θα άφηνε την εταιρεία ξεκρέμαστη θα εκθέταμε το ΔΣ, και θα μας εγκαλούσαν για περίεργα  παιγνίδια. Αρα πηγαίνοντας με το 3,3% έγινε η ΓΣ και οι μέτοχοι αποφάσισαν με 71% ότι ναι να εγκριθεί η σύμβαση. Συντριπτική η απάντηση όλα τα υπόλοιπα είναι μεταφυσικά. Και ο καθένας σε αυτή τη χώρα λέει το μακρύ και το κοντό του ανέξοδα, αυτό πρέπει  κάποτε να σταματήσει.

Θα δώσετε αναβολή στο Ελληνικό; 
 Το Ελληνικό είναι ένα σύνθετο πράγμα ,οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να παρουσιάσουν μελέτες, θα φέρουν τους καλύτερους αρχιτέκτονες  και εκτιμάται πως θα ξοδέψουν μεταξύ 5 και 10 εκατομμυρίων ευρώ για να συμμετέχουν. Άρα πρέπει να σου δώσω  την άνεση  να μην γίνουν κάποια πράγματα τσάτρα –πάτρα.
Ποια σχήματα ενδιαφέρονται για τον Αστέρα; Ακούγεται ότι το τίμημα δεν ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια.
  Οποιο και είναι το τίμημα 250,350 500 εκατ ευρώ στα επόμενα 40 χρόνια αυτός που θα πάρει τον Αστέρα θα φέρει εκατό φορές επάνω τα λεφτά αυτά. 300 εκατ τίμημα, 30 δις σε πλούτο. Σε έσοδα για την χώρα, σε λιαρ τζετ που θα προσγειώνονται σε mega γιώτ που θα αράζουν  εδώ. Αυτά δεν τα καταλαβαίνει κανείς και καθόμαστε στη μιζέρια. Αν θα είναι 230 ή 250 ή 280  εκατ.  ευρώ; Το θέμα είναι θα είναι άλλα 30 δις από πίσω. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε.
Εχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα τα οποία είχαν θέσει οι Ρώσοι σχετικά με τις εγγυητικές επιστολές;
 Ναι,  θέλουμε να ανοίξουμε το παιγνίδι , να συμμετέχουν όσο δυνατόν περισσότεροι και δυνατότεροι παίκτες, θέλουμε πολλά λεφτά και μπορούμε. Νομίζω ότι θα κλείσει το θέμα μέσα στον Απρίλιο.
Υπάρχουν ενστάσεις για ασυμβίβαστο μεταξύ των Γερμανών συμβούλων  σας στις αποκρατικοποιήσεις  στα λιμάνια. Θα αλλάξουν ;
 Το λιμάνι του Πειραιά είναι φοβερά κομβικό σημείο και μπορεί  να φέρει τρομακτικό πλούτο στη χώρα. Μου ακούγεται περίεργο να έχω για σύμβουλο τον κατεξοχήν ανταγωνιστή μου, το λιμάνι του Αμβούργου. Εχουν όμως φοβερή τεχνογνωσία. Μπορώ να τους πάρω την τεχνογνωσία , και αν είναι και ανταγωνιστές, μπορεί  κανείς  να το δει αυτό το πράγμα
Πόσο «χαλά» το επενδυτικό κλίμα η ματαίωση του deal ETE-Eurobank;

 Καθόλου το φτιάχνει. Διότι είναι σαφές ότι έγινε μια στροφή και μια σύγχυση αλλά αυτά γίνανε υπό την προυπόθεση  ότι οι δύο τράπεζες ενωμένες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 10 % ιδιωτικά κεφάλαια, στην πορεία αποδείχτηκε ότι αυτό ήταν αδύνατο. Kαλύτερα παρά να κάνουμε ένα κολοσσό κρατικό και μεθαύριο ένα κόμμα να τον ελέγξει και να αρχίσει να δανειοδοτεί με κομματικά κριτήρια. Αυτά έφεραν εδώ την Ελλάδα. Χίλιες φορές καλύτερα δύο τράπεζες πιο μικρές οι οποίες να μπορούν να παίξουν τον θεσμικό ρόλο που πρέπει να παίξουν. Χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία, και με κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες ,κλάψτα Χαράλαμπε..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου