Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΓΕΝΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ



ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΙΑΝΤΑΡΗΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Είναι νέοι, μορφωμένοι ,δυναμικές προσωπικότητες και παρά την εντεινόμενη κοινωνική αμφισβήτηση  προς το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς   επιλέγουν να μπουν στην μάχη για να αλλάξουν όπως λένε την πολιτική από μέσα.  
Πρόσωπα , άφθαρτα  με επικοινωνιακή δυναμική μέσα σε λίγα χρόνια πέρασαν από τις νεολαίες και τα αμφιθέατρα στα  κομματικά όργανα  με στόχο να δώσουν πνοή και φρέσκο αέρα στις άλλοτε κλειστές κομματικές ομάδες που αναμασούσαν για χρόνια τα  ίδια επιχειρήματα. Με όπλο  πολύχρονες σπουδές και μια  διαφορετική ματιά για την πολιτική  -που συχνά τους φέρνει σε διάσταση απόψεων με παλιότερα στελέχη- προσεγγίζουν την κομματική κορυφή  πλαισιώνοντας είτε  τις ομάδες που προετοιμάζουν τις εισηγήσεις προς τον αρχηγό είτε φρεσκάροντας την κομματικη εικόνα  στα πάνελ των πρωινών εκπομπών.

Στη Νέα Δημοκρατία ο 33χρονος Ανδρέας Παπαμιμίκος μετά από μια επιτυχημένη θητεία την προεδρία της  ΟΝΝΕΔ ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα στο κόμμα. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες μετά το επερχόμενο συνέδριο θα αποτελέσει  τη βιτρίνα της ανανέωσης από σημαντική κομματική θέση. Με εφόδιο τις σπουδές στη νομική αλλά και την  πολιτική επικοινωνία προετοιμάζεται να αποτελέσει μία από τις επικοινωνιακές αιχμές στα τηλεοπτικά πάνελ όπου το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο έχει διαπιστώσει την απροθυμία αρκετών στελεχών να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και κόπωση άλλων από τις συνεχείς εμφανίσεις.  Μαθημένος σε σκληρές μάχες στα  πανεπιστήμια αναμένεται να είναι ένα από τα πρόσωπα της επόμενης εκλογικής μάχης.
Κοντά του ο 32χρονος Παναγιώτης Κανελλόπουλος δικηγόρος από την Κεφαλλονιά. Επελέγη από τον Αντώνη Σαμαρά για τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Διατηρεί άριστες σχέσεις με το Μαξίμου καθώς  πρόκειται για το νεότερο πρόσωπο που ανέλαβε αντίστοιχη θέση. Συμμετείχε στο «παιδομάζωμα» της Συγγρού και βρέθηκε ξαφνικά πριν τρία χρόνια από την τοπική αυτοδιοίκηση στην Κ.Ε. του κόμματος με αξιοσημείωτο αριθμό ψήφων. Ήταν από τους πρώτους που άκουσε την άποψη του πρωθυπουργού ότι η νέα γενιά θα πρέπει  να βγει μπροστά. Στα προσόντα του πιστώνονται οι καλές διασυνδέσεις του στο χώρο του αθλητισμού.
Η εντυπωσιακή Αννα Ευθυμίου είναι πλέον η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και θεωρείται από τα ανερχόμενα στελέχη στη Βόρεια Ελλάδα. Η δυναμική της φάνηκε στο τελευταίο Συνέδριο όπου εκλέχτηκε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής. Πρόσωπο με επικοινωνιακά χαρίσματα ,ξεχώρισε γρήγορα και πρόσφατα έφτασε πολύ κοντά στην κατάληψη μιας θέσης  στη διοίκηση της ΕΡΤ 3 την οποία έχασε για λόγους κομματικών ισορροπιών. Με δεδομένη εκλογική δύναμη καθώς ήδη έχει εκλεγεί Δημοτική Σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει τη βάση για την ανανέωση του ψηφοδελτίου ενώ θα έχει και σημαντικό ρόλο στο επερχόμενο συνέδριο.    

Δυνατή τηλεοπτική ομάδα δημιουργεί σταδιακά και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς το πείραμα της ανανέωσης κρίθηκε άκρως επιτυχημένο.
Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο 33χρονος οικονομολόγος με  σημαντικές σπουδές σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, είναι υποψήφιος Διδάκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι από τα σημαντικότερα  στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχει αναλάβει την εκπόνηση οικονομικών και κοινωνικών μελετών. Προέρχεται από τη νεολαία και  είναι ο συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ,ενώ συμμετέχει τόσο στην Επιτροπή Τεκμηρίωσης όσο και στην Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού. Ανήκει στον κύκλο των προεδρικών με μετριοπαθές προφίλ  αν και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με κορυφαία στελέχη από όλες τις συνιστώσες και τα κινήματα. 

Ράνια Σβίγγου. Από τα ανερχόμενα πρόσωπα της ομάδας που πρόσκειται στον Αλέξη Τσίπρα. Επικοινωνιολόγος και πολιτική επιστήμων εργάζεται για πολλές ώρες καθημερινά  στο γραφείο τύπου. Υποψήφια διδάκτωρ στην κοινωνιολογία της εργασίας είναι  ένα από τα νέα πρόσωπα που προωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην τηλεόραση με στόχο να «φρεσκάρει» σταδιακά  τους επικοινωνιακούς της βραχίονες. Δυναμικό στέλεχος που μπήκε στα ψηφοδέλτια της Α’ Αθήνας σε ηλικία 25 ετών το 2007 και έφτασε το 2013 στην 25αδα της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας πίσω της σημαίνοντα πρόσωπα όπως ο Νίκος Παπάς  ο Τάσος Κουράκης ή ο διευθυντής της Αυγής Νίκος Φίλης.      

Νίκος Παπατριανταφύλλου .Πρόκειται για το νέο πρόσωπο του αριστερού ρεύματος που μάχεται δυναμικά την επικράτηση  των ιδεών του κόμματος χωρίς δεξιές στροφές και σοσιαλδημοκρατικές παρεκκλίσεις. Πολλοί  μιλούν για ένα εσωκομματικό  «αντι-τσίπρα»  καθώς είναι της ίδιας ηλικίας. Προέρχεται από τη δεξαμενή των συνδικαλιστών στις τράπεζες ( επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ) και έχει σπουδάσει οικονομολόγος. Διαθέτει επικοινωνιακό χάρισμα αν και χαμηλών τόνων και η παλιά φουρνιά του αριστερού ρεύματος βλέπει στο πρόσωπο του ένα σημαντικό στέλεχος τη επόμενης μέρας.     

Στο ΠΑΣΟΚ η φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου «πως ο επόμενος πρόεδρος θα είναι τριαντάρης»  σηματοδότησε το άνοιγμα σε μια νέα γενιά.
Νίκος Ανδρουλάκης εκ των βασικών συνομιλητών και συνεργατών του προέδρου. Από τα πρόσωπα που είχαν συζητηθεί για τη θέση του γραμματέα και δεν θα είναι έκπληξη εάν ψηφισθεί από τη νέα Κ.Ε.  Είχε  κομβικό ρόλο στην πορεία προς το συνέδριο ενώ στις εκλογές ήταν στη τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Με πρωταγωνιστικό ρόλο παλιότερα στη νεολαία προσπαθεί να φέρει μια διαφορετική πολιτική νοοτροπία στο προσκήνιο. Σταθερή άποψη του η ανάγκη ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ και η απαλλαγή του από τον κυβερνητισμό . 

Κώστας Πανταζής μπήκε στην ΠΑΣΠ όταν η Τόνια Αντωνίου κέρδιζε την γραμματεία της νεολαίας. Έχει μεταπτυχιακό στο εργατικό δίκαιο. Πρόσφατα τάραξε τα εσωκομματικά νερά με το ερωτηματολόγιο για την αλλαγή ονόματος και συμβόλων. Από πέρσι μετά την ψήφιση του μνημονίου 2 είχε ταχθεί υπέρ των ριζικών αλλαγών  εκτιμώντας ότι χωρίς νέα πρόσωπα και άλλη πολιτική ατζέντα θα ανοίξει η μετά-πασόκ εποχή. Πέρασε σταδιακά στον προεδρικό κύκλο από τους υποστηριχτές του Τσοχατζόπουλου     
 Κυριάκος Πιερρακάκης. Από τα νέα πρόσωπα- επιστήμονες που ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιστεύει ότι θα αποκαταστήσουν στην κοινωνία την εικόνα του κινήματος. Υποψήφιος  Διδάκτορας Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης  υπήρξε ανακάλυψη και σύμβουλος της Άννας Διαμαντοπούλου. Σύντομα όμως βρέθηκε στους Βενιζελικούς και προωθήθηκε  στη θέση του συντονιστή  της μονάδας ανάπτυξης πολιτικών του ΠΑΣΟΚ.  Πιστεύει πως ο ξύλινος πολιτικός λόγος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί  και ότι δεν αρκούν πλέον οι διαπιστώσεις αλλά χρειάζονται επείγουσες παρεμβάσεις με παράλληλο άνοιγμα  στη νέα γενιά. Από τους κομματικούς πρωταγωνιστές μετά το συνέδριο. 
Αντίστοιχη ομάδα νέων στελεχών σχηματίζει και η ΔΗΜΑΡ με τους Μυρσίνη Λιοναράκη, Χάρη Θεοχαρόπουλο, Αρη Γαλανό, Γιώργο Ιωαννίδη και Μιχάλη Κανδαράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου