Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ



Η τέχνη σβήνει το χρέος...
32 κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες δημοπρατούν έργα τους, προκειμένου να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας


Της Χριστίνας Διαμαντοπούλου


Με μια συμβολική όσο και σημαντική προσπάθεια  οι μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής όσο και γνωστοί καλλιτέχνες στέλνουν  το δικό τους μήνυμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και του δυσθεώρητου χρέους που ταλανίζει την Ελλάδα.      
Ειδικότερα, εμπνεύστηκε σε συνεργασία με τους μαθητές της μία εξαιρετική πρωτοβουλία όπου 32 Έλληνες καλλιτέχνες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προσφέροντας αφιλοκερδώς τα έργα τους σε μία δημοπρασία με συμβολικό σκοπό την προσφορά των εσόδων για την αγορά κρατικών ομολόγων και τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Συγκεντρώθηκαν λοιπόν 32 έργα μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, τα οποία και θα δημοπρατηθούν αφιλοκερδώς από τον οίκο Bonhams στο πλαίσιο του εαρινού (24 Απριλίου 2013) Greek Sale, που θα γίνει στο Λονδίνο. Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δοθούν στο «GreeceDebtFree» με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για έναν μη-πολιτικό, μη-κυβερνητικό και μη –κερδοσκοπικό οργανισμό τον οποίο δημιούργησε ο εφοπλιστής Π. Νομικός προκειμένου Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό να συνδράμουν στο μέτρο του εφικτού για την μείωση του ελληνικού χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.
Η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 8/4, στον χώρο
Image Gallery (Αμαλίας 36), ενώ την ίδια ημέρα θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε για την Ελληνογερμανική Αγωγή η εταιρεία δημοσκοπήσεων VPR-C, με θέμα τις απόψεις των νέων για την Ευρώπη, το ευρώ, το μέλλον τους.
Μεσότιτλος 1: Η ιδέα
Η διευθύντρια του Γυμνασίου της Ελληνογερμανικής Αγωγής κα Κυριακή Πετρέα, αναφέρει στα Παραπολιτικά: «Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μία σκέψη να κάνουμε έναν κύκλο εκδηλώσεων σχετικά με την Ευρώπη, με την κρίση, τη θέση της χώρας μας σε όλο αυτό. Και βέβαια όχι από την πλευρά του πώς το βλέπουμε εμείς οι μεγάλοι και οι πολιτικοί, αλλά πώς το βλέπουν οι νέοι. Έτσι λοιπόν ζητήσαμε από την
VPR-C να κάνει μία έρευνα όπου συμμετείχαν και οι μαθητές του Λυκείου μας για το πώς βλέπουν οι νέοι την κρίση και την θέση της χώρας μας, τις προοπτικές, τις εξελίξεις, το μέλλον τους. Με σκοπό να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα της έρευνας σε μία συζήτηση για να βγει προς τα έξω το πώς το βλέπουν τα παιδιά. Παράλληλα, θέλαμε να βγει κι ένα μήνυμα εάν μπορεί καθένας ξεχωριστά να βοηθήσει ή εάν πρέπει να περιμένουμε τα πάντα από τους άλλους. Προέκυψε λοιπόν η ιδέα να προσεγγίσουμε κάποιους Έλληνες εικαστικούς οι οποίοι θα δημιουργήσουν και θα μας δώσουν ένα έργο τους που θα έχει σαν θέμα την Ευρώπη. Βρήκαμε το «GreeceDeptFree» και αποφασίσαμε συμβολικά, με τις μικρές μας δυνάμεις να συμβάλλουμε στην μείωση του χρέους. Τα έργα τους πρόκειται να δημοπρατηθούν στις 24/4 και τον ερχόμενο Νοέμβριο να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα της έρευνας σε μία εκδήλωση όπου θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, του οποίου το πρόγραμμα δεν το επέτρεπε να πραγματοποιηθεί τώρα».
Μεσότιτλος 2: Τα έργα
«Η Ελληνογερμανική Αγωγή έχειμία παράδοση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επομένως κάποιοι καλλιτέχνες που έχουν ήδη εκθέσει έργα τους στο σχολείο μας και τους άρεσε η πρωτοβουλία μάς στήριξαν και βέβαια κοντά σε αυτούς προσεγγίστηκαν και κάποιοι άλλοι», εξηγεί η κα Πετρέα για την επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετέχουν. «Μας έχουν παραδοθεί όλα τα έργα, έχουν φωτογραφηθεί και έχει δημιουργηθεί και ο κατάλογος της δημοπρασίας που θα παρουσιαστεί στις 8 Απριλίου», τονίζει. Τα έργα τα οποία φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την πρωτοβουλία θα βρίσκονται στην Image Gallery έως τις 11 Απριλίου και αμέσως μετά θα μεταφερθούν στο Λονδίνο. «Ωστόσο, τονίζει η κα Πετρέα, υπάρχουν κι ελάχιστα έργα (μόλις 2-3) όπως στην Όπυ Ζούνη που δεν βρίσκεται εν ζωή που η οικογένειά της προσέφερε κάποιο έργο για τον σκοπό αυτό».  Οι τιμές εκκίνησης των έργων θα είναι συμβολικές, «αλλά δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε που θα φτάσουν οι τιμές τους στη δημοπρασία, το περιμένουμε ωστόσο με μεγάλη αγωνία».
Μεσότιτλος 3: Η έμπνευση
Οι μαθητές του σχολείου έχουν εμπνευστεί και δημιουργήσει ένα τραγούδι για την Ευρώπη σε ραπ ρυθμό με τίτλο «Σας μιλούν οι κληρονόμοι της Ευρώπης», το οποίο θα παρουσιάσουν στην εκδήλωση της 8ης Απριλίου, ενώ στην εκδήλωση «εκτός από ζωγραφιές των παιδιών στον χώρο, θα μοιράσουν στους παρευρισκομένους καρτελάκια με κάποια τσιτάτα, γνώμες και ρήσεις κάποιων ανθρώπων για την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Από τον Β. Ουγκώ μέχρι τον Ν.Καζαντζάκη και από τον Κ. Καραμανλή έως τον Ζαν Μονέ...», προσθέτει η κα Πετρέα.
«Σε μια περίοδο γενικής κατάπτωσης, δεν μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος», αναφέρει στα Παραπολιτικά ο κ. Χρήστος Μποκόρος ένας από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. «Πρέπει να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Κανείς δεν σώζεται μόνος. Δεν πιστεύω ότι θα είναι κάτι σπουδαίο για τον τόπο και ότι θα αγοράσουμε τα ελληνικά ομόλογα, όμως το σπουδαίο είναι η πρωτοβουλία», προσθέτει. Θέμα του έργου του, είναι η ελληνική σημαία, «ένα σύμβολο διαρρηγμένο, κακοπαθημένο, κομματιασμένο
και πολύχρωμο» όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί.
Ο κ. Χάρης Λάμπερτ προσέφερε κι εκείνος ένα έργο του, μια διασκευή της Αρπαγής της Ευρώπης του Τιτσιάνο. «Είναι μια προσφορά από καρδιάς στο κράτος, με πατριωτισμό και αγάπη. Η τέχνη πρέπει πάντα να συμβάλλει. Αν και από το κράτος προς την τέχνη δεν υπάρχει καμία βοήθεια, που είναι και το μεγάλο παράπονό μας», αναφέρει μιλώντας στα Παραπολιτικά.
Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν και προσέφεραν έργα, για να δημοπρατηθούν στο εαρινό Greek Sale είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Αδαμάκης, Κώστας Βαρώτσος, Αλέξης Βερούκας, Όπυ Ζούνη (προσέφερε έργο η οικογένειά της), Χρήστος Καρράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Λάμπερτ, Αφροδίτη Λίττη, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Βαγγέλης Μουστάκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Παρμακέλλης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Κωνσταντίνος Ράμμος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης και Μανώλης Χάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου