Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Στο μάτι του δημοσκοπικού κυκλώνα βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η αριστερή συνιστώσα της κυβέρνησης  καθώς οι ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας που γίνονται τακτικά μέσω επιμέρους διαφοροποιήσεων  της Δημοκρατικής Αριστεράς σε  ρυθμίσεις και νομοσχέδια με πολιτικό κόστος κρίνονται μάλλον αναποτελεσματικές από την πλειονότητα των πολιτών όπως δείχνουν  οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Παράλληλα η μόνιμη πλέον αποστασιοποίηση  του κόμματος προκαλεί  ενδοκυβερνητικές «πληγές» οι οποίες επουλώνονται μεν προσωρινά μετά την εκτόνωση της επικοινωνιακής μπόρας ,αλλά αφήνουν πίσω τους ένα «μάγκωμα»  και μια συσσωρευμένη ανασφάλεια για τα επόμενα κυβερνητικά βήματα της τρικομματικής κυβέρνησης.

Η  τακτική αυτή του Φώτη Κουβέλη που θυμίζει έντονα το μάδημα της μαργαρίτας έχει φτάσει πολιτικά στα όρια της και σύντομα η ηγετική ομάδα θα κληθεί να βρει  νέο πολιτικό «όχημα» για να πορευτεί  η ΔΗΜΑΡ τους επόμενους μήνες.
Ηδη το πρόσφατο μπρά-ντε φερ για το τέλος ακινήτων είχε ελάχιστα επικοινωνιακά κέρδη αλλά και αρκετές ήττες. Στα κέρδη περιλαμβάνονται η σταδιακή μετατόπιση του φορολογικού βάρους προς κοινωνικές ομάδες με μεγαλύτερο πορτοφόλι ή όσους εντέχνως απέφευγαν την φορολόγηση οδηγώντας δια της τεθλασμένης τα αστικά και μεσοαστικά στρώματα -που παραδοσιακά στηρίζουν την ανανεωτική αριστερά- στο μαρτύριο της υπερφορολόγησης. Τα στελέχη της  Δημοκρατικής Αριστεράς επισημαίνουν ότι δεν έκαναν πουθενά πίσω και ότι το ΕΕΤΗΔΕ   αντικαθίσταται  ουσιαστικά από τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας με φορολογικές κλίμακες, αφορολόγητο όριο και  διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Μοναδική παραχώρηση σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη είναι ότι θα εισπράττεται προσωρινά από την ΔΕΗ χωρίς να αποτελεί όμως λόγο διακοπής της παροχής ρεύματος.  
Αντίθετα απώλειες μετρούν στην Αγ Κωνσταντίνου σε μια σειρά μετώπων. Πρώτον οι συνεχείς αρνήσεις για το χαράτσι και οι επιθέσεις κατά των εισηγήσεων του οικονομικού επιτελείου  δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες για πολλοστή φορά -ειδικά στις κοινωνικές ομάδες που άλλοτε εκφράζονταν ως μεσαία τάξη- και τώρα βλέπουν την κατάρρευση του οικογενειακού  προυπολογισμού. Για μία ακόμη φορά οι ομάδες αυτές απογοητεύτηκαν με μοναδικά κέρδη -σύμφωνα  με την ενημέρωση του υπουργείου οικονομικών-  την ελαφρά μείωση του χαρατσιού (που μονιμοποιείται όμως στα επίπεδα του 0,4-0,6% της εμπορικής αξίας ετησίως) και την δυνατότητα επιλογής να πληρώσουν στη ΔΕΗ ή στις εφορίες. Δεύτερον έφερε στην επιφάνεια την νέα τακτική του ΠΑΣΟΚ που πλέον αρνείται να παίρνει μόνο του από την μεριά της κεντραριστεράς το πολιτικό κόστος αντιδημοφιλών μέτρων. Η πρόσφατη «έκρηξη» του βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου στη βουλή προς τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ  είναι χαρακτηριστική «Εχετε αρχίσει και κουράζεστε», είπε με έμφαση και συνέχισε: «Είμαστε μία κυβέρνηση και αυτό έχει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Δεν είναι δυνατόν όποια διάταξη έχει κάποιο εκλογικό κόστος να είστε απόντες ή να ψηφίζετε μονίμως “παρών”. Δεν είναι ούτε κάποιοι άλλοι λιγότερο ευαίσθητοι ούτε είναι κάποιοι άλλοι τα κορόιδα. Εδώ θα πάρουμε κάποια στιγμή όλοι το βάρος που μας αναλογεί». Τρίτον στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας επανέρχεται ο προβληματισμός καθώς οι πρώτες σκέψεις για την  προοπτική της διαφύλαξης της κυβερνητικής σταθερότητας, με ορίζοντα τετραετίας και η ενίσχυση της  ΔΗΜΑΡ από την πολιτική των «αποχρώσεων»  ως αντίβαρο στο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να μην έχουν την αποτελεσματικότητα που είχαν υποθέσει ή που θα ήθελαν  όσοι την επινόησαν. Αντίθετα αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές κυρίως της επαρχίας νιώθουν τουλάχιστον άβολα και συχνά γκρινιάζουν που καλούνται να απολογηθούν για τις επιλογές της ΔΗΜΑΡ που αλλοιώνουν τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις. Τέταρτον η όλη διαχείριση του θέματος έδωσε την δυνατότητα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσα πολιτικά στελέχη βρίσκονται σε διαδικασία προσέγγισης με την Κουμουνδούρου να μιλήσουν για «αυτογκόλ» της Αγ Κωνσταντίνου με την θέσπιση νέων μέτρων καθώς ενώ το χαράτσι θα μειωθεί κατά 200 εκατ ευρώ η διεύρυνση του όλου πλαισίου να οδηγεί ουσιαστικά σε νέα φορολογία. Με κυνικό τρόπο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν πως «η ΔΗΜΑΡ το μόνο που κέρδισε με αυτή την αντιπαράθεση  ήταν η αλλαγή του ονόματος για το τέλος. Το πρόβλημα δεν ήταν να υπάρξει μεσοσταθμική ελάφρυνση 15% για τα ακίνητα στην Αθήνα και να επιβαρυνθούν με πολλαπλάσια ποσοστά για τα αγροκτήματα και το σπίτι στο χωριό. Αυτά θυμίζουν  τακτικές του Καραγκιόζη βαφτίζουν το κρέας, ψάρι».       
Παρά όμως τις δυσκολίες που ξεπηδούν ως κεφάλια της Λερναίας  Ύδρας στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη εκτιμούν ότι «δεν κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή από μια ενδεχόμενη αποχώρηση του κόμματος  όμως θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, θα πρέπει και οι δανειστές μας να λαμβάνουν υπόψη και τις κοινωνικές συνθήκες. Δεν  υπάρχει κάποιος που θέλει να επιβάλει νέους φόρους, χαράτσια ή οτιδήποτε άλλο ή έχει κάποιο “βίτσιο”.
 Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος η τακτική ότι σταδιακά το κόμμα θα παίρνει αποστάσεις από τις επιλογές της ΝΔ εξακολουθεί να ισχύει αφήνοντας  αιχμές για το οικονομικό επιτελείο: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε σε όλα με τη Νέα Δημοκρατία. Μας χωρίζει σαφέστατη ιδεολογική απόσταση. Δεν μιλάμε για μία κυβέρνηση ιδεολογικής συμφωνίας. Έγινε για να σωθεί η χώρα και να παραμείνει στο Ευρώ Εχουμε ιδεολογικές διαφωνίες, κυρίως  για τα νομοσχέδια που δεν έχουν σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Δεν σημαίνει τίποτε εάν δεν τα στηρίζουμε ή δεν τα ψηφίζουμε…».
Αλλωστε ο Φώτης Κουβέλης έχει να αντιμετωπίσει και το σκεπτικισμό αρκετών στελεχών που νιώθουν καθημερινά πως οι αποστάσεις από τη ρήση «σώθηκε  η χώρα αλλά χρεοκόπησαν οι πολίτες» μειώνονται αισθητά αυξάνοντας  της αγωνία για το μέλλον στην Αγ Κωνσταντίνου επενδύοντας  πλέον και στο ένστικτο αυτοσυντήρησης  των πολιτών που θα κατανοήσουν στην πορεία ότι η κατάσταση θα ήταν σαφώς χειρότερη χωρίς την απάλειψη των αγκαθιών από το επιτελείο της ΔΗΜΑΡ. Άλλοι πολιτικοί αναλυτές κλείνουν πάλι το μάτι στις δημοσκοπήσεις  υπενθυμίζοντας το πρόσφατο άνοιγμα εκλογικής συνεργασίας του Βαγγέλη Βενιζέλου προς τη ΔΗΜΑΡ  αλλά και ότι παρά τις διαψεύσεις η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου