Κυριακή 12 Μαΐου 2013

6 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΟΥΛΑ

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ ΚΟΥΝΙΑ
Όταν η Κική Δημουλά ξεκίνησε από το σπίτι της στην Κυψέλη για να πάει προσκεκλημένη σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Atenistas για τα ιστορικά κτίρια της περιοχής , δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στα 82 της χρόνια θα προκαλούσε έριδα στο ζήτημα των μεταναστών.
Στην εκδήλωση που ομιλητές  ήταν και ο  Μ.Κουμανταρέας και ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης, η ποιήτρια αναφέρθηκε στα ωραία χρόνια που έζησε στην περιοχή. Διαμένει εκεί άλλωστε 76  χρόνια. «Η Κυψέλη ήταν παράδεισος, η οδός Πυθίας που έζησα ήταν ωραίες μονοκατοικίες με κήπους» είπε χαρακτηριστικά.

Η σκέψη της από την αναπόληση των  ωραίων  εποχών, έρχεται  στο σήμερα για να σχολιάσει με απόλυτο ρεαλισμό την κατάσταση που επικρατεί. Μιλά για το πλήθος μεταναστών που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια την Κυψέλη αλλά και τα δύο περιστατικά ληστείας από μετανάστες που  αντιμετώπισε η αδερφή της, την οποία φίμωσαν και λήστεψαν. Δεν κρύβει το φόβο της, αλλά υπεραμύνεται  των ανθρώπων αυτών «Εγώ συνήθισα με τους ξένους. Έχω συναντήσει πολλούς μαύρους με καρότσια του σούπερ μάρκετ… έχει όμως κι έναν μόδιστρο πακιστανό η γειτονιά μου που δεν τον φτάνει κανείς στο διόρθωμα, Φαέθοντος βρίσκεται… και ανδρικά και γυναικεία».
Η επίθεση για τα… παγκάκια
Η φράση της «…Στα παγκάκια της Κυψέλης κάθονται άνθρωποι ξένοι…» απομονώθηκε και η Κική Δημουλά δέχτηκε ένα επικοινωνιακό μπαράζ επιθέσεων  από συγκεκριμένη δημοσιογράφο και στη συνέχεια από πλήθος  μέσων επικοινωνίας, αλλά και πολίτες για τις υποτιθέμενες δηλώσεις της. Οι γνώμες διχάστηκαν. Η ίδια πικραμένη απαντά «Μπήκα στο στόχο. Αρχίζω να αισθάνομαι ότι πρέπει να μεταναστεύσω σε άλλη χώρα. Μάλλον δεν με θέλει η Ελλάς εδώ πέρα, έτσι φαίνεται. Εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτές τις διαφορές των φυλών. Λυπάμαι πάρα πολύ τους ανθρώπους που υποφέρουν. Δεν είμαι υποχρεωμένη, ως μη ρατσίστρια, να λυπάμαι και τους φονιάδες όμως. Τελικά πρέπει κανείς να κάθεται μέσα στο σπίτι του και να μην ομιλεί. Είμαι μεγάλος άνθρωπος, ας με αφήσουν ήσυχη». Στην πραγματικότητα ολόκληρη η φράση που είχε πει ήταν : «Εάν πάει κανείς στην πλατεία της Κυψέλης, δεν έχει χώρο να πατήσει. Στα δε παγκάκια κάθονται άνθρωποι ξένοι - πολύ φυσικό βέβαια πώς να περάσουν την ώρα τους - και παίζουν κάτι δικά τους χαρτιά και με χαρτάκια γεμίζει ο τόπος. Βεβαίως οι Κυψελιώτες έχουν εκτοπιστεί, αυτό είναι μια πραγματικότητα, βεβαίως τους αγαπάμε τους ξένους, αλλά κάπως πρέπει να μοιραστούν οι χώροι».
ΕΞΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ  ΔΗΜΟΥΛΑ
Τα «Παραπολιτικά» μίλησαν με έξι ανθρώπους του πνεύματος, που  γνωρίζουν  προσωπικά την καταξιωμένη ποιήτρια, ζητώντας την άποψη τους.  Ο Μ.Κουμανταρέας εμφανώς θυμωμένος δηλώνει: «πρόκειται για έναν πόλεμο άνευ λόγου και αιτίας. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα… Δεν έχω λόγια… Θα έπρεπε να υπάρχει η δέουσα προσοχή και ο σεβασμός προς το πρόσωπό της… Αν είναι δυνατόν.»
Στο πλευρό της στάθηκε και ο βραβευμένος πεζογράφος Θανάσης Βαλτινός που διατηρεί μαζί της χρόνια φιλία. «Η Κική Δημουλά δεν μπορεί να είναι ποτέ ρατσίστρια. Όλη της η πολιτεία το βεβαιώνει αυτό. Από την άλλη, όλοι έχουμε αγανακτήσει με συμπεριφορές των αλλοδαπών. Και επειδή υπάρχουν στιγμές που ενοχλούν, είναι εντελώς ανθρώπινο να εκφράσει κάποιος τη δυσαρέσκειά του. Κι εγώ αγανακτώ συχνά στο κέντρο , όταν κατεβαίνω την Ευριπίδου, και βρωμοκοπάει κάτουρο… Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι κανείς ρατσιστής ή δεν καταλαβαίνει τη δεινή θέση των αλλοδαπών. Την Κική την ξέρω πολύ καλά. Αυτό που συμβαίνει εις βάρος της είναι ένα κακό γαϊτανάκι που το πλέκουν διάφοροι για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Είναι δυνατόν η Κ. Δημουλά να είναι ρατσίστρια; Την αγανάκτησή της εξέφρασε και ο τύπος απομόνωσε μια φράση της… Αυτές οι απομονώσεις είναι ρατσισμός….»
Με θυμό για το θέμα μίλησε και ο συγγραφέας Χρήστος  Χωμενίδης, αφού θεωρεί άδικη την επίθεση. «Έλεος πια… Αντί να ασχοληθούμε με τα φλέγοντα και βασανιστικά προβλήματα της κοινωνίας, ή με την όντως εξαιρετικού ενδιαφέροντος ποίηση της κ. Δημουλά, δίνουμε τεράστιες διαστάσεις σε ένα ζήτημα, το οποίο, θα έπρεπε να περάσει τελείως απαρατήρητο και να αγνοηθεί. Έχει δημιουργηθεί μια διεστραμμένη συνήθεια, να παραποιούμε ή να κατασκευάζουμε ειδήσεις. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να καταφέρει να ξεχωρίζει τα σημαντικά από τα ασήμαντα. Και όσο το συντηρούμε αυτό, τόσο το χειρότερο… Το έργο της Δημουλά είναι η ποίησή της και δεν της αξίζει αυτή η επίθεση που δέχεται» δήλωσε στα «Π».
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μίλησε για υποκρισία. «Όλοι έγιναν ξαφνικά προστάτες των αλλοδαπών; Κάνουν επίθεση στη Δημουλά, όσοι έχουν απλήρωτους λογαριασμούς στα σπίτια που νοικιάζουν σε μετανάστες;  Ή αυτοί που έχουν στα χωράφια τους ανασφάλιστους μετανάστες;  Στους 10 Έλληνες οι 9 εκμεταλλεύονται ξένους! Και μόλις βγαίνει κάποιος να θυμίσει την πραγματικότητα, τον σταυρώνουν; Ε, όχι! Αυτοί μιλάνε τώρα; Έγιναν ευαίσθητοι ξαφνικά; Σε σχέση με αυτό το γεγονός, αποτελεί μεγάλη διαφορά, ότι οι απληροφόρητοι και οι συμπλεγματικοί άνθρωποι, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που είχε πει ο Εγγονόπουλος σε σχέση με την δολοφονία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Στα χρόνια τα δικά μας τα σακάτικα, είθισται να δολοφονούν τους ποιητάς» πρόσθεσε ο γνωστός κριτικός θεάτρου.
Με τα καλύτερα λόγια για την κ. Δημουλά μίλησε και  ο μεγάλος σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Ευαγγελάτος. «Η φίλη μου η Κική είναι ένας άνθρωπος αδαμάντινου ήθους και μια πολύ μεγάλη ποιήτρια. Βρίσκω άδικες τις επιθέσεις. Η εντιμότητά της όλα αυτά τα χρόνια δείχνει πόσο σπουδαία είναι. Είναι ένα πνευματικό κεφάλαιο για τον τόπο μας» τόνισε.
Έκπληκτος, στεναχωρημένος και απογοητευμένος εμφανίστηκε  ο συγγραφέας  Πέτρος Μάρκαρης. «Όταν διάβασα αυτά που γράφτηκαν  για την Κική, ούτε μια στιγμή δεν πίστεψα ότι τα είπε η ίδια. Ήταν περισσότερο από εμφανές ότι τα λόγια της παραποιήθηκαν. Και αυτό το βρίσκω εξαιρετικά ενοχλητικό αλλά και πολύ επικίνδυνο.  Η Δημουλά είναι μια πασίγνωστη ποιήτρια, και αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω, πριν γράψει κάποιος για αυτήν, να έχει ελέγξει καλά το θέμα. Εκ του μη όντως, δημιουργούνται θέματα, χωρίς ουσιαστικά να αξιολογούνται οι συνέπειές τους στα πρόσωπα και το αντικείμενο. Αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για την Ελλάδα. Απορώ αν όσοι την αποκάλεσαν  ρατσίστρια, θα βγουν δημόσια να ανακαλέσουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου