Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

KENTΡΟΑΡΟΣΤΕΡΑ:ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ή «ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ»;



Πληθαίνουν οι φωνές για τη δημιουργία ενιαίου φορέα από ΔΗΜΑΡ,ΠΑΣΟΚ, και πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Φουντώνει στο εσωτερικό της άλλοτε ισχυρής κεντροαριστερής παράταξης η κραυγή αγωνίας πολλών στελεχών για την δυναμική αλλά κυρίως για την προοπτική του χώρου. Η πολυδιάσπαση που θυμίζει το πολιτικό πεδίο της δεκαετίας του ’50, ο αρχηγισμός, η έντονη φθορά του ΠΑΣΟΚ αλλά και η αδυναμία συννενόησης των δύο ισχυρότερων πόλων προκαλεί έντονη πολιτική ρευστότητα που μπορεί αρχικά να επηρέαζε την παράταξη για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, όταν δημιούργησε σταθερούς κομματικούς εκφραστές, αλλά προοδευτικά θα δημιουργήσει προβλήματα και στο ευρύτερο φιλευρωπαικό στρατόπεδο που αποτελεί τη βάση της σημερινής κυβέρνησης.

Σήμερα τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ φιλοξενούν τις απόψεις τριών στελεχών των κ. Ν. Χριστοδουλάκη, Η. Μόσιαλου και Γ. Τσαμουργκέλη που ζητούν την άμεση επιτάχυνση των εξελίξεων στην κεντροαριστερά ώστε το 2014 η παράταξη να παρουσιάσει τη νέα ιδεολογική της πρόταση αλλά κυρίως νέα πρόσωπα και  δομές που θα υποστηρίξουν το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Στη ΔΗΜΑΡ τα ηγετικά στελέχη της έχουν ήδη καταγράψει την πολιτική αρρυθμία που μοιάζει με κινούμενη άμμο και απειλεί να «αφομοιώσει» κάθε νέο σχηματισμό  αλλά και υπό προυποθέσεις την ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δεν είναι -στην παρούσα φάση τουλάχιστον-, ενθαρρυντικές. Ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας προς τα κορυφαία στελέχη έκανε λόγο για ανασύσταση του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη και η πρόταση Οικονόμου μέσω των Παραπολιτικών για κοινό φορέα  με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Φώτη Κουβέλη και αρχηγό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σχετικά με την οργανωτική στρατηγική της ΔΗΜΑΡ, αν και δεν έχει ορισθεί ακόμη  το πρόσωπο που θα αναλάβει να «τρέξει» το εγχείρημα, στόχος  είναι η δημιουργία συνεργασιών είτε αυτόνομα είτε με την μορφή σοσιαλδημοκρατικής συνιστώσας όπου θα φιλοξενηθούν κυρίως πολιτικά πρόσωπα που έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Ένα σχήμα που θα μεταβάλει ουσιαστικά  το κόμμα στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ σε «ΔΗΜΑΡ –ΕΔΜ».  
Τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται σε ανοικτό διάλογο με την Δημοκρατική Αριστερά και σταδιακά εμφανίζονται σε εκδηλώσεις. Πιο κοντά από όλους ο Ηλίας Μόσιαλος και η κίνηση του «Δυναμική Ελλάδα» όπου αφενός έχουν προηγηθεί επίσημες συναντήσεις για να αναζητηθούν κοινοί πολιτικοί τόποι  αφετέρου σε συνάντηση στελεχών της κίνησης σήμερα θα τεθεί το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών και της συνεργασίας με την ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τους τελευταίους μήνες έχει εκλείψει κάθε επικοινωνία με την Ιπποκράτους ενώ στην «Δυναμική Ελλάδα» εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε στρατηγική και δεν ενδιαφέρεται για το ευρύτερο πλαίσιο.
Μια άλλη ομάδα είναι οι νυν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και Αννυ Ποδηματά που οι σχέσεις τους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν είναι οι καλύτερες καθώς η προεδρική ομάδα εκτιμά  ότι διαθέτουν προνομιακή πρόσβαση στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου.
Τρίτη δεξαμενή στελεχών είναι πρώην πράσινοι βουλευτές και υπουργοί. Σε αυτή την ομάδα εντάσσονται οι Σταύρος Μπένος ( μετείχε σε εκδήλωση για τη δημόσια διοίκηση), Θανάσης Οικονόμου, Φραγκίσκος Παρασύρης, ενώ κάποιοι θα έβλεπαν και την Αννα Διαμαντοπούλου. Πρόσωπο  που όμως εντάσσεται στην κατηγορία των υπουργών οι οποίοι έχουν συνδεθεί με τον κυβερνητισμό και στην ΔΗΜΑΡ θα ήθελαν παντοιοτρόπως να αποφύγουν.
Τελευταία ομάδα είναι οι τεχνοκράτες όπως ο πρώην υπουργός οικονομικών και νυν καθηγητής Πανεπιστημίου Νίκος  Χριστοδουλάκης ή ο επίσης καθηγητής Πανεπιστημίου Γιάννος Τσαμουργκέλης οποίος είναι από τα ηγετικά στελέχη πολιτικών κινήσεων που αναζητούν ζωτικό χώρο στην κεντροαριστερά.
ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Εναρκτήριο λάκτισμα για το εγχείρημα της συσπείρωσης  της παράταξης αποτελούν τα νέα δεδομένα που φέρνουν οι ευρωεκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η είσοδος της Κροατίας στην Ε.Ε. θα αλλάξει εκ νέου των αριθμό των Ελλήνων  ευρωβουλευτών επιφέροντας μείωση του συνόλου από 22 σε 21 και ανεβάζοντας παράλληλα το εκλογικό μέτρο στο 4,76%. Με βάση τα σημερινά  δεδομένα ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζαν από ένα ευρωβουλευτή ενώ θα δίνονταν σκληρή μάχη για μια δεύτερη θέση ανάλογα με τα  υπόλοιπα ψήφων που διατηρούσε  το κάθε κόμμα μετά την πρώτη κατανομή. Αν όμως λένε οι γνωρίζοντες συνεχιστεί η δημοσκοπική κατρακύλα και τους επόμενους μήνες τότε δεν αποκλείεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμα και η μια θέση ευρωβουλευτή. Αντίθετα αποτελέσματα φέρονται να δίνουν οι συνεργασίες με πρόσωπα ή άλλους πολιτικούς σχηματισμούς  όπου σύμφωνα με τους δημοσκόπους λειτουργούν πολλαπλασιαστικά  για την δυναμική των κομμάτων. Αλλωστε οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι όποιο από τα δύο κόμματα «κρατηθεί» στις  ευρωεκλογές θα κερδίσει την ηγεμονία του χώρου και θα έχει σημαντικό ρόλο μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.              
Σπασιμο δηλώσεις
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
 «Τάσσομαι υπέρ  της  επανίδρυσης της παράταξης. Ολοι μαζί χωρίς προαπαιτούμενα και αυτοδιορισμένες ηγεσίες ανεξάρτητα από αποχωρήσεις ή νέα σχήματα. Όλοι μαζί  στην άμεση επανίδρυση της κεντροαριστεράς που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα».                  
 ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ : ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΘΕΣΗ
« Πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις συννενόησης και συνένωσης όλων των σχηματισμών από τα όρια της Νέας Δημοκρατίας έως τις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν μπορέσουν να τα βρούν ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ τότε να υπάρξει συσπείρωση σε ένα από τα δύο κόμματα. Θα ήταν ιδανικό  να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση με προσωπικότητες και κινήσεις. Δυστυχώς δεν είναι απλό, όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους και πολλά βήματα μπροστά στη σύνθεση. Εχουμε πλέον ένα άλλο πολιτικό σκηνικό»
ΓΙΑΝΝΟΣ ΤΣΑΜΟΥΡΓΚΕΛΗΣ: ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ
« Ενας  φορέας χρειάζεται. Υπάρχει τεράστιο κενό, ιδεολογικό και πολιτικό αλλά δυστυχώς οι φωνές για την  κάλυψη αυτού του κενού αποδομούνται εξαιτίας των σχημάτων και των προσώπων που  φιλοδοξούν να φέρουν το νέο. Ακόμα και για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει μια δομημένη αυτοδιάλυση. Δεν υπάρχει άλλη λύση νέος φορέας με έμφαση στα νέα πρόσωπα και τις νέες πολιτικές»                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου