Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ο ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ



Νέα μόδα ενάντια στην κρίση: “ Φιλανθρωπικός καφές ”
Μια ιδέα που ξεκίνησε απο την Νάπολι της Ιταλίας και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο..

Ο “ Φιλανθρωπικός καφές” ή “ Caffe sospeco ” όπως τον αποκαλούν στην Ιταλία, δίνει την δυνατότητα στους άπορους και γενικότερα στους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά ή περνάνε πολύ δύσκολα λόγω κρίσης, να απολαύσουν μία κούπα καφέ εντελώς δωρεάν. Οι λάτρεις του καφέ  που πηγαίνουν να αγοράσουν το ζεστό ρόφημα για τον εαυτό τους πληρώνουν αντί για έναν, δύο καφέδες και ο δεύτερος διατίθεται δωρεάν σε καποιον που δεν μπορεί να πληρώσει.

Η ιδέα γεννήθηκε στην Νάπολι της Ιταλίας και χάρη στην δύναμη του διαδικτύου εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Ήδη σε διάφορες χώρες όπως είναι Η Βουλγαρία, Βρετανία, Μελβούρνη και Ρωσία, η ιδέα και η εφαρμογή της έχει αρχίσει να απογειώνεται.
Η ιδέα του “Φιλανθρωπικού καφέ” ξεκίνησε απο το 2004 κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα σαν μια φιλανθρωπική κίνηση και το 2008 προσδιορίστηκε σαν μια κίνηση κοινωνικής αλληλεγγύης με απώτερο σκοπό την αναβίωσή του για την αντιμετώπιση της ύφεσης και επακόλουθη κρίση της ευρωζώνης. Το 2010 μέσα απο μια σειρά φεστιβάλ τέχνης στην Ιταλία δώθηκε μεγάλη έμφαση στην ιδέα αυτή σαν μιά πολύ σημαντική πράξη, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στο γενικότερο δίκτυο δράσης του καφέ. Το 2011 θεσπίστηκε ο “φιλανθρωπικός καφές” να συμπίπτει με την ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γιορτάζεται στις 10 Δεκεμβρίου.
Μέχρι στιγμής, 150 Βρετανικές καφετέριες έχουν υπογράψει και συμμετέχουν στο επίσημο σύστημα υποστήριξης της συγκεκριμένης ιδέας και μεγάλες αλυσίδες όπως η Starbucks και η Costa αντιδρούν πολύ θετικά για την συμμετοχή τους σε αυτό.
Στην Ελλάδα οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει τόσο μεγάλα προβλήματα στη καθημερινότητα των ανθρώπων, που η ιδέα του “φιλανθρωπικού καφέ” έρχεται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα μπροστά στις βασικές ανάγκες επιβίωσης.. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Τσανικίδη Πέτρου, ιδιοκτήτη μαγαζιού καφέ –σνάκ, ο οποίος εξέφρασε την γνώμη του για την ιδέα του “φιλανθρωπικού καφέ: “Καλή ακούγεται σαν ιδέα αλλα με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, θεωρώ οτι καλύτερο θα ήταν, τα χρήματα που θα έδινε κάποιος για τον δεύτερο καφέ να τα κατέθετε στην τράπεζα για να καλυφθούν άλλες πιο σημαντικές ανάγκες. Ο καφές πλέον δεν είναι ανάγκη, είναι πολυτέλεια”. Και η Λία Πανταζή, υπάλληλος καφετέριας στον Πειραιά κάνει λόγω για βασικές ελλείψεις αγαθών και όχι μόνο στις ζωές των Ελλήνων, παρόλα αυτά η ιδέα την βρίσκει θετική: “ Δεν το έχω ακούσει, αλλά σαν ιδέα μου αρέσει.. Βέβαια ο κόσμος έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα και ανάγκες, αλλά ότι γίνεται για να προσφέρει βοήθεια καλό είναι”.
Ωστόσο,η ανταπόκριση του κόσμου μέσα απο την επίσημη σελίδα του “Φιλανθρωπικού καφέ” στο facebook είναι αντιπροσωπευτική. Μάλιστα, ο 28χρονος  υδραυλικός John Sweeney που την χειρίζεται κάνει λόγο για κατακλυσμό μυνημάτων και αναφέρει: “ Για να ανταπεξέλθω στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου κοιμάμαι μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα. Ποτέ δεν έχω βρεθεί στο κρεβάτι μου πρίν τις 4 τα ξημερώματα μιας και δεν σταματάω να απαντάω στα χιλιάδες μηνύματα που έρχονται στο facebook.”

Μαγαζι και πελάτης λοιπόν ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια δύσκολη τέτοια εποχή προκειμένου να επωφεληθούν οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη και να μπορέσουν να απολαύσουν μια κούπα ζεστού αχνιστού καφέ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου