Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΗΛΙΟ




ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μπορεί ο εφιάλτης των κυβερνήσεων  των τριών τελευταίων ετών να ήταν ο ξαφνικός θάνατος από ένα τυχαίο «ατύχημα» που θα ξεσήκωνε την κοινωνία. Στο ΠΑΣΟΚ όμως φαίνεται να μην λαμβάνουν αυτή την άποψη σοβαρά. Παρά την αρνητική δημοσκοπική συγκυρία που εμφανίζει το κόμμα στα ιστορικά χαμηλά του, ρισκάρουν πολιτικά με  διαρροές και  γαργαλιστικές λεπτομέρειες για την οικονομική του κατάσταση . Για μία ακόμη φορά η παρορμητική αντίδραση του νυν προέδρου του κινήματος Ευάγγελου Βενιζέλου άνοιξε εκ νέου εσωκομματική βεντέτα με τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό που πολλές φορές στο παρελθόν είχαν αφήσει στην άκρη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από θέση ισχύος πλέον καθώς είχε τα χέρια του την έλλειψη παραστατικών για  2,3 εκατ. ευρώ, μια σειρά οικονομικών εγκρίσεων που φλερτάρουν  με την ακραία σπατάλη ακόμη και δεδομένα όπως μεγάλες αναλήψεις ποσών με απλές υπογραφές αξιωματούχων έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στο ντέρμπυ. Μπήκε στην μάχη για τον «πράσινο ήλιο» με τη  πρόθεση  να οδηγήσει το στρατόπεδο των Παπανδρεικών σε μια οριστική συμφωνία- συμβιβασμό, να αποτινάξει από πάνω του τις σκιές της κακοδιαχείρισης που θα έρχονταν ούτως ή άλλως στη δημοσιότητα. Και βέβαια να ανοίξει την συζήτηση για την επόμενη ημέρα του κόμματος καθώς βλέπει  ήδη ότι Νέα Δημοκρατία και ΔΗΜΑΡ έβαλαν πλώρη για τη νέα εποχή.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πείστηκε για τις αγαθές προθέσεις του διαδόχου του. Στο περιβάλλον του εκτιμούν πως ο νυν πρόεδρος του κόμματος προετοίμαζε τις κινήσεις του από το καλοκαίρι θεωρώντας πως στην παρούσα συγκυρία θα ήταν ευκολότερο να «μεταφέρει» όλη τη φθορά των μέτρων και του μνημονίου στον προκάτοχό του και τελειώνοντας τον πολιτικά και ηθικά  με τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης να προχωρήσει σε έναν νέο μικρό πολιτικό σχηματισμό που θα ήλεγχε απόλυτα εξασφαλίζοντας το πολιτικό του μέλλον. Μετατρέποντας το χρεοκοπημένο οικονομικά  και πολιτικά ΠΑΣΟΚ στην ΕΔΗΚ του 2013. Αλλωστε από τα ίδια στελέχη δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως η εικόνα που έβγαινε από την Ιπποκράτους άφηνε έντεχνα σκιές για τα συνολικά χρέη του κόμματος ύψους 116 εκατ ευρώ που δημιουργήθηκαν σε μια πορεία 38 ετών από το 1974.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ
Το πολιτικό πάζλ του Ευάγγελου Βενιζέλου είχε σε κεντρικό σημείο τη λέξη υπονόμευση. Στενοί συνεργάτες του έβλεπαν από καιρό αδιόρατες κινήσεις από τους Παπανδρεικούς που έδειχναν πως εξυφαινόταν είτε σχέδιο ανατροπής Βενιζέλου στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με δυσμενές  αποτέλεσμα  είτε επιστροφή του Παπανδρέου για να δικαιωθεί. Στο στρατόπεδο της Ιπποκράτους, η εντυπωσιακή είσοδος Παπανδρέου στο συνέδριο μετά των εξαφανισμένων συνεργατών, η ομαδοποίηση πρώην υφυπουργών κυρίως όμως η υπερψήφιση της τροπολογίας που αθωώνει όσους τραπεζίτες  δάνεισαν τα κόμματα σήμαινε το προσεκτικό στήσιμο της επιστροφής για τον πρώην ηγέτη του κόμματος.
Από την άλλη ο πειρασμός να δημοσιοποιηθούν καταστάσεις που θυμίζουν άλλα καθεστώτα και εποχές, ήταν μεγάλος. Περίεργα συμβόλαια ενοικίασης ακινήτων, ενοίκια για πάρκινγκ της τάξης των 8000 ευρώ,  μισθοί σε υψηλόβαθμα στελέχη που είχαν από χρόνια επισήμως  αποχωρήσει, δαπάνες  δεκάδων χιλιάδων ευρώ για γυμναστήρια  και σάουνες με ειδικό κωδικό πρόσβασης αλλά και χαλιά μπουχάρα   αξίας 7.000 ευρώ που έγιναν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των συνεργατών των δύο προέδρων την ημέρα παράδοσης του προεδρικού γραφείου. Ακόμη οι συνεργάτες του κ Βενιζέλου δεν έχουν ξεχάσει  πως στο ταμείο βρήκαν μόνο αράχνες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενοικιάσουν ούτε αίθουσα ξενοδοχείου τους πρώτους μήνες  ενώ προμηθευτές και συνεργάτες  πληρώθηκαν με εντυπωσιακά «κουρέματα» και ατέλειωτες καθυστερήσεις.
Το πολιτικό ρίσκο Βενιζέλου έφερε κέρδη και ζημιές. Στα κέρδη προσμετρούνται η μερική αναδίπλωση των Παπανδρεικών , η επικοινωνιακή πίστωση του οικονομικού χάους στην προηγούμενη ηγεσία, και η επιστροφή στην διαμάχη με τον Παπανδρέου που για κάποιους είναι όρος επιβίωσης. Στις ζημιές ότι μια ομάδα νεώτερων στελεχών ετοιμάζεται σε περίπτωση ρήξης να ακολουθήσει τον Γιώργο Παπανδρέου  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΒΛΕΠΕΙ ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ
Στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού όλο και περισσότεροι πείθονται ότι υπάρχει στοχοποίηση της οικογένειας Παπανδρέου για  να πληγεί ουσιαστικά  και ιστορικά. Ο ίδιος δεν δείχνει να ασχολείται με τα οργανωτικά  ούτε θεωρεί ότι οι κινήσεις που γίνονται στην εσωκομματική σκακιέρα με αναφορά το όνομά του συνδέονται με κάποιο ευρύτερο σχέδιο κατά της νυν ηγεσίας. Αντίθετα η αναζωπύρωση της οργής των πολιτών κατά του πολιτικού συστήματος  δεν αποκλείει την πιθανότητα να θυσιαστεί το Brand name των Παπανδρέου ως Ιφιγένεια για το μνημόνιο μέσα σε ένα «άρωμα» ανεντιμότητας και κλεψιάς . Στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού τονίζουν πως «χαρτιά υπάρχουν για όλα τα έξοδα» και πως είναι άλλο να μην υπάρχουν παραστατικά και  άλλο να κρίνονται για επιλογές που εκ των υστέρων μοιάζουν υπερβολικές.
Αλλωστε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα ραντεβού του Ροβέρτου Σπυρόπουλου πρώην διευθυντή  του κόμματος με τον νυν Νίκο  Σαλαγιάννη για να βρεθεί μια άκρη πριν έρθουν οι επώδυνες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Ούτως ή άλλως για τις επόμενες δέκα ημέρες και οι δύο «μονομάχοι» θα βρίσκονται στην Αμερική. Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Λας Βέγκας για μία ομιλία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να παραστεί στην απονομή του μεταπτυχιακού της κόρη του Ελβίρας. Πέρα όμως  από τις  ζημιές που έφερε η άκομψη δημοσιοποίηση των στοιχείων, για τον Γ.Παπανδρέου υπήρξαν και μικρά κέρδη. Το πόρισμα θα πρέπει να δοθεί πλέον στη δημοσιότητα. Ο αιφνιδιασμός για τη μετεξέλιξη του κόμματος χάθηκε. Η επαναφορά  των σκιών στο ΠΑΣΟΚ  σε συνδυασμό με την δίκη Τσοχατζόπουλου ίσως επιφέρουν έναν επώδυνο λογαριασμό  στις  δημοσκοπήσεις και σίγουρα αυτό δεν θα βοηθήσει την πλευρά Βενιζέλου.   
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου