Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΡΗΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ




Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής Μάνατζμεντ
και Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

Το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, ανεξαρτήτως κομμάτων, έχει μια κοινή κουλτούρα, ικανότητα και πρακτική σε ότι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοκρατίας, λιτών και ευέλικτων δομών, συστημάτων ελέγχου, αξιολόγησης και λογοδοσίας, διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, ικανότητας ηγεσίας και υλοποίησης αλλαγών, σαφήνειας αρμοδιοτήτων, μηχανισμών συντονισμού και ολοκλήρωσης μεταξύ αποφάσεων, πολιτικών και δράσεων. Αυτό το έλλειμμα εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή οικονομική, πολιτική, κοινωνική και εθνική χρεοκοπία.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας απαιτεί αναμφισβήτητα μια χρηστή και αποτελεσματική διακυβέρνηση η οποία, στις σημερινές καταστροφικές συνθήκες, πρέπει ν’ αποτελέσει εθνικό στόχο που θα στηρίζεται σε κοινωνική συναίνεση.
Η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να αποτελέσει την αποστολή ενός ανεξάρτητου φορέα ή μη κερδοσκοπικού ιδρύματος υψηλού κύρους και σύγχρονης (State of the art) τεχνογνωσίας σε τομείς που αφορούν τη διακυβέρνηση σε ταραγμένους καιρούς. Ο ρόλος αυτού του φορέα πρέπει να είναι πρώτον, επιτελικός με την έννοια του σχεδιασμού, δεύτερον, συμβουλευτικός και εκπαιδευτικός και τρίτον, ελεγκτικός με την έννοια της αξιολόγησης της κοινωνικής και οικονομικής αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης της χώρας.
Σημαντικό έργο του εν λόγω φορέα είναι να μεταφέρει βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες και ταυτόχρονα να δημιουργεί νέα γνώση με βάση την έρευνα και την εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου