Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

: Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΛΙΓΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Hταν 18 Ιανουαρίου του 1996 όταν  μετά από μια πολυήμερη μάχη για την διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου και πολύωρη διαδικασία στην γερουσία για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού, στις τουαλέτες της βουλής συναντώνται -κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης- ο μέχρι τότε εκτελών χρέη πρωθυπουργού και φαβορί για τη νίκη Ακης Τσοχατζόπουλος με τον τότε πρόεδρο της βουλής που είχε αναλάβει και ένα ρόλο  «συνείδησης της παράταξης».
- Ακη ρωτά ο Απόστολος Κακλαμάνης πότε  σκέφτεσαι να ορκίσεις την κυβέρνηση σου;
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δεν απαντά, απλά χαμογελά. Το όνειρο μια ολόκληρης ζωής φαίνεται να γίνεται  πραγματικότητα. Στο διάδρομο τον προλαβαίνει ο στενός του συνεργάτης Γιώργος Δασκαλάκης. Του ανακοινώνει το δυσμενές για τον ίδιο αποτέλεσμα. « Ακη  προετοιμάσου, βγήκε ο Σημίτης !»

Ηταν η στιγμή που άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες, μια διαρκώς ανερχόμενη πολιτική πορεία από την δεκαετία του ’60, την εποχή του ΠΑΚ. Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος για τον οποίο ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ μπήκε στην διαδικασία εσωκομματικής ρήξης στο Πεντελικό.  Ο πιο πιστός πολιτικός φίλος του Ανδρέα, από πρώτος τη τάξει υπουργός Εσωτερικών μετά την ήττα στο συνέδριο του καλοκαιριού και τη νίκη Σημίτη στις εκλογές, βρίσκεται πλέον στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το τρόπαιο των ηττημένων στις μάχες της διαδοχής στα κόμματα εξουσίας.  Εμεινε τελικά πέντε χρόνια μέχρι το 2001.Εκεί όπου τα πολύπλοκα  ζητήματα των εξοπλισμών θα φέρουν τα πρώτα δημοσιεύματα και πολλούς ψιθύρους κυρίως για το ρόλο στενών συνεργατών του όσον αφορά  τη σχέση τους με τις προμήθειες. Όταν τα δημοσιεύματα έγιναν πρωτοσέλιδα και καθώς ο κομματικός του στρατός περνούσε σε νεώτερα στελέχη βρέθηκε πολιτικά αποδυναμωμένος στο Υπουργείο Ανάπτυξης για δυόμισι χρόνια. Ηταν το κύκνειο πολιτικό του άσμα. Στις επόμενες εκλογές  έμεινε εκτός βουλής μετά από 25 χρόνια θητείας ως βουλευτής και  18 ως  παντοδύναμος  υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ .
Στη συνέχεια η πτωτική πορεία της πολιτικής του καριέρας πήρε ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Ο γάμος της χλιδής με τη Βίκυ Σταμάτη στο  four seasons στο Παρίσι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την κομματική του αποκαθήλωση. Οι προκλητικές  εικόνες και οι γαργαλιστικές  περιγραφές του γάμου του ήταν η χαριστική βολή στις προσπάθειες να επανέλθει στα κομματικά πράγματα. Για κάποιο λόγο τα μεγάλα ξενοδοχεία του έφερναν πάντοτε συμφορές..
ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΡΓΗΣ
Από τότε η οργή στη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ ήταν διάχυτη. Αρχικά από τους οπαδούς του κινήματος που ένιωθαν να χάνεται το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων χλευάζονται για τις επιλογές του άλλοτε ισχυρού υπουργού. Μετά την σύλληψη του και την φυλάκιση του λίγο πριν τις εκλογές του Μαίου του 2012 βρέθηκε και τυπικά εκτός του κόμματος που είχε υπηρετήσει σε όλες τις θέσεις εκτός αυτής του προέδρου.  Τότε η οργή του γύρισε κατά της τότε ηγεσίας του κόμματος και των πρώην συντρόφων του κάνοντας λόγο για προσχηματική δίωξη με αφορμή τις εκλογές. Γρήγορα η ελπίδα του για γρήγορη αποφυλάκιση διαψεύσθηκε καθώς ακολούθησε χείμαρρος αποκαλύψεων από τις έρευνες των δικαστικών αρχών. Οι μήνες στη φυλακή περνούν βασανιστικά αργά και η πρόσφατη καταδίκη για ανακριβές πόθεν έσχες όσο και η δήμευση του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου του προκαλεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα.
Στο Εφετείο φτάνει υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με τρεις αστυνομικές  κλούβες στην πολύκροτη δίκη για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Μαζί του άλλοι 18 συγκατηγορούμενοι  οι περισσότεροι στενοί συγγενείς του. Δεν προσήλθαν  τελικά, η κόρη του Αρετή  και η πρώην σύζυγός του, Γκούντρουν, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους τους. Όλοι τους κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετέχοντας στην εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μίζες εκατομμυρίων, στο παρασκήνιο των συμβάσεων για τα οπλικά συστήματα ΤΟR-M1 και τα γερμανικά υποβρύχια. Το ποσό του ''μαύρου χρήματος'' που έχει εντοπιστεί ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Το Δημόσιο ζητά ένα εκατομμύριο ευρώ, ως αποζημίωση, από κάθε κατηγορούμενο. Ασκήθηκε σε βάρος μου κρατική βία, απάντησε  ο Άκης Τσοχατζόπουλος στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
«Αρνούμαι κατηγορηματικά και απόλυτα το κατηγορητήριο, με το οποίο επιχειρείται συστηματικά να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει μία παράνομη εγκληματική οργάνωση, μια συμμορία, που έχει σκοπό να ξεπλύνει μαύρο χρήμα και ότι δήθεν πίσω από αυτήν κρύβεται ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, που επί έξι χρόνια κάναμε το καλύτερο που μπορούσε να γίνει για τη χώρα» είπε. Ο συγκατηγορούμενός του Νίκος Ζήγρας κατηγόρησε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ότι τον έμπλεξε στην υπόθεση, ζήτησε συγγνώμη και ζήτησε την επιείκια του δικαστηρίου.
Το αίτημα Τσοχατζόπουλου να κληθούν ως μάρτυρες υπεράσπισης τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ προκάλεσε δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης με τους άλλοτε συντρόφους αλλά κυρίως μια νέα  αποκαθήλωση για τον πρώην υπουργό που δεν έγινε πρωθυπουργός για πέντε ψήφους. Η κλήση στο δικαστήριο των Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Βάσως Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλου, Αλ. Παπαδόπουλου, Γ. Ρωμαίου, Αθ. Τζογάνη, Μαν. Παραγιουδάκη και Ν. Κρυονερίτη, ως προτεινόμενους μάρτυρες  υπεράσπισης δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση . Αντίθετα προκαλεί την έκρηξη Πάγκαλου:  «Αν εμένα με αναγκάσουν βιαίως να καταθέσω ως μάρτυρας υπεράσπισης του Άκη, θα τον "θάψω"», τόνισε.
Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι αυτή τη στιγμή μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που είναι στελέχη και βουλευτές εν ενεργεία, που κάθε φορά που εμφανιζόταν ο Τσοχατζόπουλος, τον υποστήριζαν. «Αν οι επιλογές τους είχαν γίνει δεκτές από το ΠΑΣΟΚ, ο Τσοχατζόπουλος θα είχε γίνει Πρωθυπουργός , σε ποια θέση θα ήταν το κόμμα, το πολιτικό σύστημα και η χώρα γενικότερα».
Σχετικά με τη δίκη συμπλήρωσε: «Είχε και παράπονο (ο Άκης) και μου το είχε πει κατά καιρούς: 'Ό,τι και να κάνω, είσαι εναντίον μου».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά «Θέλω να πω ότι αισθάνομαι προσωπικά προδομένη από αυτή την εξέλιξη, νομίζω ότι άνθρωποι όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος που εκμεταλλεύθηκαν την αγάπη του κόσμου, την εμπιστοσύνη των στελεχών, την εμπιστοσύνη του Ανδρέα Παπανδρέου και την εκμεταλλεύτηκαν με τέτοιον τρόπο, την πρόδωσαν τελικά, θα πρέπει να ντρέπονται οι ίδιοι»
Η αναπάντεχη αυτή εξέλιξη έφερε την μερική αναδίπλωση του πρώην αντιπροέδρου:             «Ευθεία και ανενδοίαστη παρέμβαση επιχείρησαν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ σε μια προσωπική μου υπόθεση, που βρίσκεται προς κρίση ενώπιον της Δικαιοσύνης, εκδίδοντας μάλιστα και "καταδικαστική απόφαση" εις βάρος μου! Έτσι, απλά, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ αναζητούν εξιλαστήριο θύμα και άλλοθι επιχειρώντας με αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια και ντροπή για το ίδιο, τη μετάθεση των ευθυνών για τον πρωτοφανή εξευτελιστικό καταποντισμό στις πρόσφατες εκλογές.
Ποιοι ντρόπιασαν το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν καλά στο ΠΑΣΟΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου