Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ- ΚΛΕΙΔΙΑ




Αναλαμβάνουν σημαντικά αξιώματα σε ΝΑΤΟ,ΕΕ, και ΟΟΣΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μπορεί η εικόνα της  Ελλάδας διεθνώς να έχει πληγεί σημαντικά από τις οικονομικές περιπέτειες της τελευταίας εξαετίας και να έχασε αρκετά από τα ερείσματα της,   ωστόσο σταδιακά φαίνεται πως  κάτι  αλλάζει. Η τοποθέτηση Ελλήνων  διπλωματών, επιστημόνων και τεχνοκρατών σε θέσεις- κλειδιά στην Ευρωπαική Επιτροπή όσο και άλλους διεθνείς οργανισμούς σηματοδοτεί αφενός  την δυναμική επιστροφή της χώρας στα διεθνή κέντρα αποφάσεων όσο και την ανάκτηση θέσεων κύρους που είχαν χαθεί τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση της οικονομικής και πολιτικής υποβάθμισης που βίωσε η χώρα. Αφετέρου είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο επιστημονικό δυναμικό που παραδοσιακά καταλάμβανε υψηλές θέσεις όπως αυτή του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή δια του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου ή του προέδρου του δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ενωσης δια του καθηγητή δημοσίου δικαίου Βασίλη Σκουρή.

Ο κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος μετά από μια άκρως επιτυχημένη  δεκαετή θητεία στην Ευρώπη αποχωρεί για να επανέλθει στο ρόλο του Ακαδημαικού  μελετητή. Ηδη με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς,  γνωστοποίησε ότι προτίθεται να αποχωρήσει από το αξίωμά του, την 1η Οκτωβρίου 2013. Τώρα θέσεις- κλειδιά αναλαμβάνουν ο Θρασύβουλος Σταματόπουλος  βοηθός Γενικού γραμματέα του Νάτο, ο κ. Γεώργιος Πρεβελάκης στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΟΟΣΑ με αναπληρωτή τον κ. Βαγγέλη Παπαχρήστο ενώ μόλις εννιά μήνες πριν ο πρώην υπουργός εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης τοποθετήθηκε πρώτος Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Θέμα 650 λέξεις
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο νέος βοηθός του γενικού γραμματέα του Νάτο Θρασύβουλος ( Τέρυ) Σταματόπουλος δεν έπεσε ως αλεξιπτωτιστής στην σημαντική αυτή θέση. Ακολουθώντας με συνέπεια την πορεία που είχε χαράξει από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στον οργανισμό ως αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας και επανήλθε στην κορυφή. Διπλωμάτης καριέρας με σημαντικές σπουδές στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο LSE αλλά και  στο McGill University, στο Μόντρεαλ του Καναδά ενώ σπούδασε  επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Georgia των ΗΠΑ.
Ο 56χρονος διπλωμάτης είναι παντρεμένος έχει δύο αγόρια και μια κόρη και μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά. Η διπλωματική του καριέρα ξεκίνησε από τα Υπουργεία Μακεδονίας & Θράκης και Εξωτερικών. Το 1981τοποθετήθηκε  Πρόξενος στην  Ατλάντα και έπειτα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1995 ενσωματώθηκε στη μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ. Το 2000 τοποθετείται  για πρώτη φορά στο ΝΑΤΟ ως πληρεξούσιος Υπουργός, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας. Το 2004 επιστρέφει στην Αθήνα ως  Γενικός Διευθυντής Υποθέσεων ΕΈ στο  ΥΠΕΞ. Το 2007 αναλαμβάνει  Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αποχωρεί το 2012 για την Πρεσβεία στην Βουλγαρία για να επιστρέψει λίγους μήνες αργότερα στο ΝΑΤΟ ως βοηθός γενικός γραμματέας δίπλα από τον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

ΣΤΟΝ ΟΟΣΑ
Η επιλογή της κ. Τίνας Μπιρμπίλη για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) από την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αποδείχθηκε παραγωγική. Αντίθετα από την  πρώτη μέρα που τοποθετήθηκε μετά την αντικατάσταση της από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι αντιδράσεις και τα αρνητικά δημοσιεύματα έγιναν υπόθεση ρουτίνας . Χρειάσθηκαν λίγοι μόλις μήνες συνεργασίας με την τρικομματική κυβέρνηση για να αποφασισθεί η εσπευσμένη αντικατάσταση της στις 10 Ιουνίου του 2013 από τον κ. Γεώργιο- Στυλιανό Πρεβελάκη. Έναν τεχνοκράτη με πολλά προσόντα και εξαιρετικές σπουδές.
Είναι Καθηγητής της Σχολής Γεωγραφίας και Χωροταξίας Πανεπιστημίου Σορβόννης-Paris 1. Πτυχιούχος Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ. Κάτοχος διδακτορικού και μεταδιδακτορικού διπλώματος Χωροταξίας, Περιφερειακού σχεδιασμού και Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Σορβόννης.
Στο παρελθόν  έχει διατελέσει καθηγητής στην Έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο Tufts, καθηγητής, στη  Σχολή Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ έχει διδάξει ακόμη σε πανεπιστήμια στην Αθήνα το Παρίσι, τη Βοστώνη, και ήταν ερευνητής στο London School of Economics. Σύμφωνα με διπλωμάτες η επιλογή του κ. Πρεβελάκη προσδίδει αναβαθμισμένο κύρος  στην παρουσία της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ.
Τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου στον ΟΟΣΑ  αναλαμβάνει ο  πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, οικονομολόγος, Βαγγέλης Παπαχρήστος.  Αν και υπήρξε στενός συνεργάτης και φίλος του Γ. Παπανδρέου διαφώνησε με την οικονομική πολιτική  και  διεγράφη το Δεκέμβριο του 2010 από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Ο 58χρόνος οικονομολόγος είναι παντρεμένος με την Χειζελ Παπαχρήστου και έχουν μία κόρη που είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας. Υπήρξε ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος, καθώς συνελήφθη από τη Χούντα και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Εssex της Μεγάλης  Βρετανίας, όπου απέκτησε Master Oικονομικών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Από το 1999 μέχρι σήμερα διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Εξωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα διεθνών σχέσεων με τη Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Έχει επανειλημμένα λάβει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις και διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.
Χαρτοφύλακας- «κλειδί»
Πρώτος Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τοποθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από λίγους μήνες ο Σταύρος Λαμπρινίδης  για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και αντιπροέδρου της Κομισιόν, Catherine Ashton. Σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους ο κ. Λαμπρινίδης αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την ΕΕ λόγω του ταλέντου  και την τεράστιας εμπειρίας του. Στόχος του κ Λαμπρινίδη είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της προβολής της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο  50χρόνος αξιωματούχος είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.  Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ των ΗΠΑ και στη συνέχεια με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Γιέιλ. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ευρωβουλευτής για πολλά χρόνια και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου