Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ




Ενιαίο σχήμα με Φ. Κουβέλη υποψήφιο πρωθυπουργό και Ε. Βενιζέλο πρόεδρο του πολιτικού σχηματισμού προτείνει ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Διαφορετική πολιτική τροχιά για την εκλογική συμπόρευση  ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να παίρνουν αρκετά στελέχη στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς παρά την εκπεφρασμένη άποψη της ηγετικής ομάδας που αποκλείει -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- κάθε πρόταση για κοινή κάθοδο στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Λίγες μόλις ώρες πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής  του κόμματος όπου θα συζητηθεί η στρατηγική των επόμενων μηνών καθώς διαφαίνεται ένα πρώτο φως στο τούνελ της οικονομίας, ενώ θεωρούνται δεδομένες και οι αποφάσεις τόσο για περιοδείες του Φώτη Κουβέλη σε Γιάννενα ,Βόλο και Θεσσαλονίκη όσο και η πραγματοποίηση  Συνεδρίου το φθινόπωρο, ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου βάζει «φωτιά» στο χώρο της κεντροαριστεράς. Μιλώντας στα Παραπολιτικά προτείνει την κοινή εκλογική κάθοδο των δύο κομμάτων υπό ενιαίο πολιτικό σχήμα διατηρώντας όμως την  οργανωτική αυτοτέλεια τους.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου η συμπαράταξη αυτή αποτελεί πρόταση επιβίωσης καθώς θα μεγιστοποιήσει την εκλογική δύναμη του χώρου ενώ θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και όχι ευκαιριακό. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως είναι αναγκαία η διαμόρφωση κοινού προγράμματος, στρατηγικής και προτείνει για τις ηγετικές θέσεις: « Υποψήφιος πρωθυπουργός λόγω αποδοχής και δημοφιλίας θα πρέπει να είναι ο Φώτης Κουβέλης ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μπορούσε να είναι επικεφαλής του νέου πολιτικού σχήματος». Μάλιστα δεν σταματά εδώ στην σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής αναμένεται να προτείνει να υπάρξει άνοιγμα και προς άλλους σχηματισμούς όπως το νέο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου ή η  πολιτική κίνηση του Ηλία Μόσιαλου ή και άλλων στελεχών που έχουν αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια  από το ΠΑΣΟΚ: « Θέσεις υπάρχουν για όλους στο σχήμα αυτό. Αν δεν συμπαραταχθούμε κανείς δεν θα επιβιώσει και όλοι θα μαζεύουμε τα ποσοστά από το πάτωμα» τονίζει χαρακτηριστικά. Κατά τον κ. Οικονόμου «μόνο ένας τρίτος πόλος που να αποτελείται από όλα τα κεντροαριστερά κόμματα και σχήματα μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και να βρίσκεται στο προσκήνιο την επομένη ημέρα». Με τις απόψεις Οικονόμου φαίνεται να συμφωνούν και άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης ή ο Νίκος Μπίστης  τα οποία όμως για λόγους πολιτικής συγκυρίας κρατούν προς το παρόν χαμηλούς  τόνους.  
Την ίδια ώρα πάντως ο δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης που έχει κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση της επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος, με άρθρο του στο Newpost εκφράζει την ανάγκη για τη δημιουργία «μιας νέας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που θα καλύψει το κενό ανάμεσα στον φιλελευθερισμό και την παραδοσιακή Αριστερά».

Ο κ. Μαλέλης, στο άρθρο του ασκεί σκληρή κριτική στα «δύο άκρα» σημειώνοντας ότι «κάθε μεταρρύθμιση σκοντάφτει στη λαϊκή Δεξιά, της οποίας οι βουλευτές παίρνουν τα άρματα εάν θιχθεί η εκλογική πελατεία της, και στη λαϊκίστικη Αριστερά, που χορεύει ιδεολογικά ανάμεσα στο ευρώ και τη δραχμή και απέναντι στον μονόδρομο της Ευρώπης και αυτόν της ριζικής ανατροπής» και προσθέτει
«Ήρθε η ώρα για μια άλλη πολιτική. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ήρθε η ώρα για την αντεπίθεση της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας»  ενώ προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα που θα «έχει έναν και μόνο στόχο να δημιουργήσει τη νέα μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη».
Ακόμη και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει για «τους στόχους, τις ευθύνες και τους δρόμους της συνάντησης του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου», επισημαίνοντας πως «υπάρχουν και εμπόδια, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα ξεπερνιούνται».

ΟΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ
Επισήμως παρά τις συνεχείς επιθέσεις φιλίας και εκλογικής συμπόρευσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ απορρίπτει τις προτάσεις. Ο εκπρόσωπος τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά δηλώνει : « Μας ενδιαφέρει απολύτως η ανασυγκρότηση του χώρου αλλά στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχει ζήτημα κοινής καθόδου στις Ευρωεκλογές ιδίως όσο το ΠΑΣΟΚ έχει τις εκκρεμότητες με  τα οικονομικά του. Είναι απαγορευτικό».
Πηγές στο ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν ότι πολύ πρόσφατα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την  εκλογική συμπόρευση των δύο σχηματισμών με αφορμή την κίνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς να ενταχθεί στο στρατόπεδο των Ευρωπαικών Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.  Οι ίδιες πηγές θεωρούν μεγάλο εμπόδιο στην δημιουργία ενός νέου σχήματος όσους έφυγαν από το κόμμα με κατεύθυνση την ΔΗΜΑΡ και μάλιστα επισημαίνουν την σχετική προεδρική αναφορά: «ο τρίτος εταίρος δημιουργεί μια σύγχυση, η οποία διασταυρώνεται με μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που δεν ανήκουν ιστορικά στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς από τον οποίο προέρχεται η ΔΗΜΑΡ, του ευρωκομουνισμού, του παλιού ΚΚΕ Εσωτερικού, αλλά ανήκουν ιστορικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επιδίδονται σε αυτό τον περίεργο πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Δεν θέλουν φυσικά να καταγραφούν ως παντελώς ανεύθυνοι και να συμπράξουν με το λεγόμενο δήθεν αντιμνημονιακό χώρο, αλλά αναζητούν προσχήματα, ή οχήματα ευκαιρίας, τα οποία δεν πρέπει να τους τα δίνει η ΔΗΜΑΡ».
Ταυτόχρονα πάντως θεωρούν ότι «αργά η γρήγορα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί ώριμη όχι μόνο για δημοσκοπικούς σκοπούς αλλά και για πρακτικούς. Τι θα κάνουν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν θα στηρίζουν τον Καμίνη, τον Μπουτάρη ή τον Σγουρό;» Αναρωτιέται ένας από τους καθημερινούς συνομιλητές του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ιπποκράτους
Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν υπεύθυνο επικοινωνίας   Δημήτρη Καρύδη: «πολύ σύντομα η πρόταση για την συμπαράταξη των πολιτικών φορέων της κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας θα τεθεί και στην κοινωνία και όχι μόνο προς τα κομματικά στελέχη». Ξεκαθαρίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες ο πολιτικός χρόνος θα τρέχει πιο γρήγορα και το καλοκαίρι θα είναι η κατάλληλη εποχή για την απαραίτητη ανασύνταξη.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου